«Εάν δεν πληρώσουν όλοι όσοι μπορούν, θα την πληρώσουν όλοι – και κυρίως οι πιο αδύναμοι». Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValueGreece, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, με αφορμή τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν το 2021, τόσο οι servicers, όσο και οι τράπεζες και το Δημόσιο.

«Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, εκείνους που θέλουν βοήθεια και όχι χάρισμα, εκείνους που μπορούν να τα καταφέρουν χρειάζεται να απαλλαγούμε από το βάρος όσων για μία ακόμη φορά επιχειρούν να εκμεταλλευθούν μία κακοτυχία κοινή για όλους, ώστε να αποφύγουν υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και δύνανται να εκπληρώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Στις σημερινές συνθήκες, αυτή η συμπεριφορά, δυστυχώς όχι μεμονωμένη στο παρελθόν, είναι ακόμη πιο επιβλαβής για τις άλλες επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Ας το πούμε χωρίς περιστροφές: εάν δεν πληρώσουν όλοι όσοι μπορούν, θα την πληρώσουν όλοι – και κυρίως οι πιο αδύναμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η doValueGreece, η οποία ξεκίνησε την αυτόνομη πορεία της μέσα στις πρωτόγνωρες εφετινές συνθήκες, ανέστειλε τις πληρωμές σε 86.000 δάνεια, ενώ 50.000 δανειολήπτες εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ταυτόχρονα, ρυθμίστηκαν 43.000 δάνεια, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 7.000 με εξατομικευμένες λύσεις που, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών, περιλάμβαναν άφεση χρέους. Από τις επιχειρήσεις που ρύθμισαν το δανεισμό τους η συντριπτική πλειονότητα είναι μικρομεσαίες ή πολύ μικρές σε μέγεθος.

«Ένα μεγάλο ζήτημα για τους μήνες που ακολουθούν είναι πώς θα διασφαλίσουμε την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, καθώς θα ξανανοίγει η οικονομία. Χρειάζεται μία συγκροτημένη προσπάθεια για να μην δούμε μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν κίνδυνο «αιφνίδιου θανάτου» επειδή θα βρεθούν ξαφνικά απέναντι στην ανάγκη πλήθους άμεσων πληρωμών», τόνισε ο κ. Καλαντώνης, υπογραμμίζοντας πως:

  • Από την αρχή του χρόνου λήγουν τα τραπεζικά «μορατόρια» λόγω της οδηγίας της ΕΚΤ για μέγιστο διάστημα αναστολής δόσεων τους εννέα μήνες για κάθε δάνειο.
  • Λίγους μήνες αργότερα εκπνέει η αναστολή που έχει δώσει το Δημόσιο για την εκπλήρωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Και, βέβαια, σε συνθήκες ομαλής δραστηριότητας οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις κάθε είδους υποχρεώσεις που δημιουργούνται στη ροή της φυσιολογικής λειτουργίας τους.

«Καθένα από αυτά ήταν ήδη δύσκολο για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και πριν από την πανδημία. Τώρα, όλα μαζί, συνθέτουν ένα δυσβάστακτο φορτίο. Η σώρευσή τους μπορεί να οδηγήσει πολλές να λυγίσουν κάτω από το βάρος τους και να προτιμήσουν την αναστολή της δραστηριότητάς τους. Είναι μία εξέλιξη που πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε αφενός, επειδή είναι άδικο να κλείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και για να αποφύγουμε την αρνητική επίπτωση στην ανεργία (ακόμη υπερβολικά υψηλή στη χώρα μας) και την αντίστοιχη επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης που θέλουμε να πετύχουμε», εξήγησε, για να καταλήξει:

«Το πρόβλημα εστιάζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, μάλιστα, στο λιανικό εμπόριο, που έχουν ήδη πληγεί βαριά τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για την επιχειρηματικότητα η οποία, ορθά από κοινωνική άποψη, αποκαλείται ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 600.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ατομικές, μικρές και μεσαίες, περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία. Ειδικότερα δε, εννιά στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν κάτω από τέσσερα άτομα και οχτώ στις 10 έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 150.000 ευρώ. Αυτοί είναι και οι πιο ευάλωτοι στη συγκυρία».

Διαβάστε περισσότερα:

Ενέργεια: Ανοίγουν οι μπίζνες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Σε ανοιχτή γραμμή με DG Comp για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε φέτος για τον Απόστολο Βακάκη – Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Jumbo