Η συνέχιση των τιτλοποιήσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίοι συμμετείχαν στο ψηφιακό συνέδριο Fin Forum, με θέμα «Shaping the future of banking and Finance».

Στη συναλλαγή project Galaxy της Alpha Bank που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος. «Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαμε στην τελική ευθεία για το project Galaxy που αφορά στην πώληση των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης, ύψους 10,8 δισ. ευρώ και του 80% της Cepal. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και το μετασχηματισμό της Alpha Bank, προκειμένου να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά σε έναν βασικό πυλώνα του σχεδίου της που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή η Cepal είναι ένας από τους τρεις μεγάλους servicers, με υπό διαχείριση κεφάλαια 28 δισ. ευρώ.

Game Changer για την Εθνική Τράπεζα χαρακτήρισε από την πλευρά της, τη συναλλαγή του project Frontier η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ, κυρία Φωτεινή Ιωάννου.

«Όπως καταλαβαίνετε η συναλλαγή αυτή είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό και δεν μπορώ να μπω σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ακολουθούμε και στόχος μας είναι να κλείσουμε αυτή τη συναλλαγή μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου, αρχές του γ’ τριμήνου. Είναι γεγονός ότι η συναλλαγή αυτή είναι game changer για την ΕΤΕ, αφού με μία κίνηση θα μειώσουμε κατά 60% περίπου το stock των NPEs μας – και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε ένα (χαμηλό) διψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2021», ανέφερε, για να προσθέσει: «Όπως ξέρετε, εμείς διαφοροποιηθήκαμε από τις άλλες τράπεζες όσον αφορά στο carve-out. Αυτή την επιλογή την κάναμε συνειδητά γιατί είχαμε και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά ΜΕΔ δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 servicers και θεωρήσαμε ότι μια λιγότερη πολύπλοκη συναλλαγή, servicer-released, χωρίς carve out θα προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των καθιερωμένων servicers που θέλουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις πλατφόρμες τους».

Σύμφωνα με την ίδια, η οργανική κερδοφορία της τράπεζας, ενισχυμένη από τις πρόσφατες συναλλαγές με ΟΕΔ, της επιτρέπει να απορροφήσει το όποιο κόστος προκύπτει, τόσο από το Frontier, όσο και από όλες τις άλλες οργανικές και μη οργανικές ενέργειες που κάνει με στόχο την μείωση των NPEs, αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις που έχει ήδη πάρει λόγω του covid (περίπου 400 εκατ. ευρώ) – χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιο hive-down.

Στις πολλές τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος. «Εμείς μόνον το τελευταίο ένα έτος σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις συμμετείχαμε σαν επενδυτής και σαν διαχειριστής σε 10 δισ. ευρώ σε τέσσερις μεγάλες συναλλαγές: Φοίνικα, Vega της Πειραιώς, Iris και Αίολος. Άρα, είναι μία αγορά πολύ δυναμική», τόνισε, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να απελευθερωθεί η οικονομία από το βάρος των προβληματικών δανείων, όπως σήμερα απελευθερώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών. «Η αναπτυξιακή προοπτική μας ενδιαφέρει γιατί ωφελεί την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι δε, επωφελής για τους πελάτες μας, αλλά και για τους μετόχους των επιχειρήσεων αυτών», κατέληξε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Την τέλεια καταιγίδα που βιώνουν οι τράπεζες και δη, οι ελληνικές περιέγραψε ο Chief Digital Officer της Eurobank, κ. Μιχάλης Τσαρμπόπουλος. «Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα. Οι προκλήσεις συνοψίζονται στο γεγονός ότι:

1. Λειτουργούμε σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων

2. Οι εργασίες και υπηρεσίες που παράγουν έσοδα προμηθειών είναι υπό σταθερή πίεση εδώ και αρκετά χρόνια

3. Υπάρχει περιορισμένη ζήτηση ειδικά από τους καταναλωτές για νέα δάνεια εκτός από την περίπτωση των επιδοτούμενων δανείων

4. Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων απόρροια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, στα οποία αναμένεται να προστεθεί και μια νέα γενιά προβληματικών δανείων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης

5. Ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται και αλλάζουν ταχύτατα οι απαιτήσεις συνεχώς απαιτήσεις τόσο των πελατών μας όσο και των κανονιστικών αρχών, κάτι που σημαίνει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε τεχνολογικές επενδύσεις αιχμής», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν σχετίζονται με την τεχνολογία, αλλά με τον ανθρώπινο παράγοντα και τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση. «Το γεγονός ότι ως ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουμε περιορισμούς και στα δύο αυτά ‘μέτωπα’ σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τις μάχες που δίνουμε γιατί α) υπάρχει ο κίνδυνος, στην προσπάθειά μας να ‘τα κάνουμε όλα’, να εξαντληθούμε και β) τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν μηδενικά. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ίσως να είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρή κινητήριος δύναμη, καθώς καθιστά την επιτυχία μονόδρομο», κατέληξε.

Ένα ολιστικό, εμπροσθοβαρές και δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει σχεδιάσει η Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε ο κ. Γιώργος Καραμουσαλής, Deputy CFO, Head of Transformation & Business Strategy της τράπεζας. «Το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν μία ευκαιρία να τεστάρουμε τα αντανακλαστικά του οργανισμού μας, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία», σχολίασε και συνέχισε: «Η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί και αντιμετωπιστεί ως έκτακτη, μη επαναλαμβανόμενη. Αντιθέτως, η αβεβαιότητα είναι το νέο modus operandi και η νέα πραγματικότητα, που είναι ίσως πιο περίπλοκη από το παρελθόν, καθότι είμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών και παράλληλων αλλαγών σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, απαιτεί από τους οργανισμούς εγρήγορση για δράση και προσαρμοστικότητα».

«Οι τράπεζες έχουμε μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε, όπως οι ανάγκες των πελατών μας και το πώς εμείς θα ανταποκριθούμε, η πίεση στο business model μας και οι αλλαγές από τις ψηφιακές τεχνολογίες», δήλωσε ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, Γενικός Διευθυντής – Chief Operating Officer της Alpha Bank. «Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις απαιτούν μετασχηματισμό σε πολλές διαστάσεις. Και στο value proposition προς τους πελάτες μας και στον τρόπο που δουλεύουμε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει νόημα μόνο όταν αφορά και τον τρόπο που δουλεύουμε και την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις συναλλαγές σε ψηφιακά κανάλια και το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πανδημία έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο ήταν μια διαδικασία που «συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, συμβαίνει τώρα και θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Προγράμματα εθελουσίας

Την ανάγκη οι τράπεζες να συνδυάσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με προηγούμενη εκπαίδευση των εργαζομένων που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα, αλλά δεν γνωρίζουν ποιο είναι το εργασιακό περιβάλλον πέραν των τραπεζών τόνισε ο κ. Μάνος Πανώριος, Managing Director, Global Practice Leader Financial Services στο Stanton Chase.

«Τα προγράμματα εθελουσίας έχουν υιοθετηθεί αρκετά χρόνια τώρα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το εάν θα δεχθεί κάποιος τα επίμαχα προγράμματα δεν είναι θέμα ηλικιακής κατάστασης ή θέσης, αλλά περισσότερο γνώσης του τι έχουν να αντιμετωπίσουν μετά την τράπεζα. Οι τράπεζες θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν προγράμματα εκπαίδευσης των εργαζομένων πριν ανακοινώσουν εθελούσιες. Είμαστε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και σίγουρα θα ενταθούν αυτά τα προγράμματα. Οι θέσεις και ο τρόπος εργασίας αλλάζει», σχολίασε και συνέχισε: «Ο χώρος της εταιρικής διακυβέρνησης και οι ευκαιρίες που θα δίνονται στα διοικητικά συμβούλια για ανθρώπους, ηλικίας πάνω από 50 – 55 των, θα μπορούσε να απορροφήσει πρώην τραπεζικά στελέχη. Από εκεί και πέρα εξαρτάται και από την εξειδίκευση που έχει ο καθένας. Συγκοινωνούν δοχείο είναι και ο ασφαλιστικός τομέας, αλλά και οι υπόλοιποι χώροι από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η κύρια προσφορά της εργασίας θα έρθει κατά βάση από ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις, όπου η κουλτούρα είναι εντελώς διαφορετική».

Διαβάστε περισσότερα

Mετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πότε επιτρέπεται – Τι ισχύει από 4 έως 16 Μαρτίου (vid)

Αlpha Bank: Άντλησε €500 εκατ. για το Tier 2 – Ισχυρή παρουσία ξένων επενδυτών

Στα «χνάρια» του συντρόφου της Έλον Μασκ η Kαναδή τραγουδίστρια – Πώς η Grimes έβγαλε $5,8 εκατ. μέσα σε 20 λεπτά