Την υποβολή μίας νέας, αναθεωρημένης προσφοράς για την Τράπεζα Κύπρου που, όμως, θα βασίζεται στους ιρλανδικούς κανόνες εξαγοράς, στη βάση ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης, φέρεται να εξετάζει η Lone Star, αφήνοντας ανοικτό αυτή να είναι χαμηλότερη από το 1,51 ευρώ ανά μετοχή υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το επενδυτικό ταμείο, έχοντας ήδη «εισπράξει» τρεις αρνητικές απαντήσεις σε ισάριθμες προτάσεις εξαγοράς από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, εξετάζει τις επιλογές του σε σχέση με την πιθανότητα υποβολής αναθεωρημένης προσφοράς. «Η Lone Star αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της τράπεζας στην Κύπρο. Ως ένας παγκόσμιος επενδυτής, με ισχυρό ιστορικό επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG και της πορτογαλικής Novo Banco SA, η Lone Star λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διαφύλαξη στρατηγικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και την πρόοδο των επιχειρήσεων υπό την ιδιοκτησία της», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μολονότι δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή, εντούτοις, όπως εξηγεί το επενδυτικό ταμείο, η όποια πρόταση για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου θα είναι μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης (scheme of arrangement) της ιρλανδικής διαδικασίας και όχι στη βάση πρότασης εξαγοράς, όπως καθορίζεται στον σχετικό κυπριακό νόμο του 2007. «Η Lone Star έχει επιβεβαιώσει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ότι μία συναλλαγή εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα προχωρήσει μέσω σχεδίου αναδιοργάνωσης, θα υπόκειται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Ιρλανδικού Συμβουλίου Εξαγορών (Irish Takeover Panel) βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς», προσθέτει. Υπενθυμίζεται πως βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς η Lone Star υποχρεούται όχι αργότερο από τις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας) της 30ης Σεπτεμβρίου είτε να ανακοινώσει την πρόθεσή να υποβάλει την τελική της προσφορά είτε να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Εξαγορών. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υποβληθεί η όποια επίσημη προσφορά εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου ή θα δημοσιοποιηθούν οι όροι, επί των οποίων η όποια προσφορά θα υποβληθεί», συνεχίζει η Lone Star.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τη μορφή ή/και το μείγμα της εξεταζόμενης προσφοράς και να διαφοροποιήσει τη δομή της συναλλαγής. «Η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους οποιασδήποτε προσφοράς (συμπεριλαμβανομένου του να κάνει την προσφορά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από το 1,51 ευρώ/μετοχή):

• με σύσταση ή συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

• εάν η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώσει, δηλώσει ή καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα ή οποιαδήποτε άλλη διανομή ή απόδοση αξίας στους μετόχους της μετά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, οπότε η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε ισοδύναμη προσαρμογή στην προτεινόμενη προσφορά της·

• εάν τρίτο μέρος ανακοινώσει την πρόθεση να κάνει προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ/μετοχή».

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρώτη κρούση από τη Lone Star έγινε στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή του 1.25 ευρώ/μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και η δεύτερη πέντε ημέρες αργότερα – στις 25 Μαΐου 2022 – στην τιμή 1.38 ευρώ/μετοχή. Τέλος, η τρίτη προσφορά λήφθηκε στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή του 1.51 ευρώ/μετοχή.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες

Μύλοι Αλλατίνη: Σήμερα «κληρώνει» για την επόμενη μέρα του βιομηχανικού συγκροτήματος (pics)