Την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την πρώτη μετά την επιτυχή πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου.

«Είναι μία σημαντική ημέρα και για την τραπεζα και για το ΧΑ λόγω του όγκου των μετοχών – αλλά και για την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά, κανοντας λόγο για μια καινουργια ημέρα που επιτρεπει στην τραπεζα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, για να μπορέσει να ειναι η καλύτερη τραπεζα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστησει στο μέλλον και στην Ευρώπη, στηριζοντας, ταυτοχρονα, και την κοινωνία.

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου σε εκπροσώπους τους Τύπου, στο περιθώριο της εκδήλωσης στο ΧΑ, μετά τη συναλλαγή το free float της τράπεζας είναι πλέον στο 82%, με τον μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον να συνεχίζει να κατέχει περίπου το 18%. Το ισχυρό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τη συναλλαγή δε, ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελέσμα του προσεκτικού σχεδιασμού της τράπεζας, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε στο τριετές business plan. Αξίζει να αναφερθεί πως βάσει αυτού η τράπεζα στοχεύει σε διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του ενός δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων αλλά και της πιστωτικής επέκτασης στα επίπεδα του 5-6% τα επόμενα έτη.

Ερωτηθείς για τα πλεονάζοντα κεφάλαια, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε πως εκτός της διανομής μερίσματος (σ.σ. 10% από τα κέρδη του 2023) στον σχεδιασμό προβλέπεται αφενός, η βελτίωση των εποπτικών κεφαλαιακών δεικτών, καθώς και η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα χρόνια. «Ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί και στη Snappi, την ψηφιακή τράπεζα που το προσεχές διάστημα αναμένεται να λάβει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)», κατέληξε.

Όσον αφορά στην απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) από τα κεφάλαια της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι δεν εγείρει ανησυχία, εκτιμώντας πως αυτή θα μηδενιστεί σε 16 έτη από σήμερα έναντι 30 ετών που προβλέπει η σχετική φορολογική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε απο την πλευρα του, ότι δεν πρόκειται απλά για αλλαγή σελιδας, αλλά βιβλίου.

Στο εκπληκτικο ενδιαφερον τόσο απο ξένους, όσο και απο εγχώριους επενδυτές, εστιασε ο CEO της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, κάνοντας λόγο για υπερκάλυψη 8 φορές, με προσφορες 10,7 δισ. Πιο αναλυτικά το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9 φορές και το ελληνικό 4.

Για ενα μικρό θαυμα που ακολούθησε ένα μεγαλύτερο θαύμα, αφου μετα το δύσκολο 2018 – 2019 οδηγήθηκε στον πληρη μετασχηματισμο της τραπεζας τόνισε ο CEO του ΤΧΣ, κ. Ηλιας Ξηρουχάκης. «Η συναλλαγή δεν έχει προηγούμενο, όσο πίσω κι αν πήγαμε», σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό placement στην Ευρώπη με premium στην τιμή είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη και μετά από μία τριήμερη διαδικασία, με σημαντική υπερκάλυψη εννέα φορές στο ξένο και τέσσερις φορές στο ελληνικό βιβλίο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του €1 δισ. που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για €3,4 δισ., με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου €1,1δισ. που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.

Διαβάστε ακόμη

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο… κοντράρονται με τις περισσότερες νέες αναπτύξεις στον τουρισμό

Πλειστηριασμοί: Μια «Λίρα» με… μεγάλη ιστορία, τα «ψάρια» και τα άλλα «βαριά» σφυριά (pics)

ΛΑΡΚΟ: Λύση στο θρίλερ της πώλησης αναζητά η κυβέρνηση στις 26 Μαρτίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ