«Η πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου Sunrise είναι εντυπωσιακή, καθώς οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους τριών δισ. ευρώ που περιλάμβανε ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα, με συναλλαγές που ανοίγουν δρόμο στην τραπεζική αγορά».

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης – παρουσία μεγάλου αριθμού υψηλόβαθμων στελεχών – με αφορμή το πρώτο Progress Meeting του προγράμματος μετασχηματισμού με την επωνυμία ΑCT, απαριθμώντας τις «πρωτιές» της τράπεζας έναντι του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

1. Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη από τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017

2. Την πρόσφατη έκδοση ΑΤ1 που είναι η πρώτη στην Ελλάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες των 20 χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου. Οι τίτλοι είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική τους αξία το 2026, ενώ φέρουν επιτόκιο 8,75%, πληρωτέο στο τέλος κάθε εξαμήνου.

3. Την έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019, την πρώτη μετά από μία δεκαετία.

4. Την πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer τον Όμιλο Intrum.

5. Την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών. Ειδικότερα, η τράπεζα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Euronet Worldwide για την πώληση του 100% των επίμαχων υπηρεσιών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ.

6. Την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων με εξασφαλίσεις (Amoeba).

7. Τη συνθετική τιτλοποίηση. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα υπέγραψε με τον διεθνή επενδυτικό οίκο Christofferson, Robb & Company (CRC) για τη συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αποκτώντας ασφάλιστρο προστασίας έναντι πιστωτικών ζημιών επί τμήματος χαρτοφυλακίου, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τη μορφή χρηματοοικονομικής εγγύησης που αντιστοιχεί σε σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο θα παραμείνει στον ισολογισμό της. Αξίζει να αναφερθεί πως στόχος της διοίκησης είναι να ακολουθήσει και δεύτερη αντίστοιχη συναλλαγή στα τέλη του 2021, με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικoύ περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

8. Την έκδοση ομολόγου ESG.

9. Τη δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG.

10. Τη σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG.

11. Την υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Υπογραφή Αρχών UNEP FI).

12. Την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η τράπεζα πέτυχε ή διατήρησε την ηγετική της θέση, μεταξύ άλλων, σε χορηγήσεις και καταθέσεις, με μερίδιο περί το 30% στον αγροτικό τομέα, στο digital, στη βιώσιμη τραπεζική, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εφαρμογή κριτηρίων ESG στη λειτουργία της, στη μείωση του κόστους.

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. Και αυτή την ομαδική δουλειά είναι που παίρνουμε μαζί μας στην επόμενη ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους τριών δισ. ευρώ, με την οποία πηγαίνουμε ταχύτερα στο στόχο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς, απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, εστιάζει στο φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο έχει ως στόχο τη μετάβαση στη νέα τραπεζική εποχή.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της Πειραιώς, «η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο, πάνω στο οποίο η τράπεζα αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, θα διατηρεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και θα υποστηρίζει ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Και κατέληξε: «Εάν κάτι επιβεβαιώθηκε κατά την πανδημία, είναι ότι το περιβάλλον μεταβάλλεται και ο μόνος τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί είναι να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοικτοί στις αλλαγές, ανταποκρινόμαστε όταν λειτουργούμε υπό πίεση και μάλιστα, καινοτομούμε και ανοίγουμε δρόμους».

Διαβάστε ακόμη:

Κάρολιν Έβερσον: H αποχώρηση από το Facebook της γυναίκας που ενσωμάτωσε τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα

Γιατί η Amazon και ο πλουσιότερος Ασιάτης κονταροχτυπιούνται;

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα χρήματα κέρδισε στο Roland Garros