Τράπεζες

Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Οποιαδήποτε ανασφάλεια σε σχέση με τα κεφάλαια των τραπεζών δεν έχει βάση»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Tι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της 25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist

«Οποιαδήποτε ανασφάλεια σε σχέση με τα κεφάλαια των τραπεζών δεν έχει βάση». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της 25ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση του εγχώριου συστήματος για περιορισμένο αριθμό νέων «κόκκινων» δανείων λόγω πανδημίας. «Περί τα 20 δισ. ευρώ δάνεια μπήκαν σε μορατόρια. Μόλις το 20% αυτών ή τουλάχιστον τέσσερα δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο CEO της ΕΤΕ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ρευστότητας, αλλά διαρθρωτικών προβλημάτων. «Σε σύνολο 900.000 επιχειρήσεων το 95% αφορά σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές, οι οποίες καλύπτουν το 25% των πωλήσεων, αλλά είναι λιγότερο παραγωγικές από τις μεγαλύτερες. Παράλληλα, 60.000 εταιρείες έχουν δηλώσει εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει την χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Αυτό εξηγεί γιατί υποεκπροσωπούνται, όσον αφορά στον δανεισμό. Στα ‘κόκκινα’ δάνεια, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν το 10% των εταιρικών δανείων στο σύνολό τους», εξήγησε.

Τέλος, αναφερόμενος στις προοπτικές της χώρας, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μίας δεύτερης κρίσης. «Υπάρχουν ευκαιρίες μπροστά μας. Εξάλλου, οι πάγιες επενδύσεις ήταν στο 11% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι για να καλύψουμε το κενό απαιτούνται επενδύσεις, ύψους 15 δισ. ευρώ, ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Το μπλέξιμο Delta φέρνει ανατροπές, στην Prodea μπερδεύτηκαν μόνοι τους και στον Μπουτάρη παλεύουν με τις κατασχέσεις 

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη