Το δρόμο για ακόμη μία επί τα βελτίω αναθεώρηση των στόχων για την τριετία 2023 – 2025 ανοίγουν τα αποτελέσματα 6μήνου της Εθνικής Τράπεζας, βάσει των οποίων τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται άνω του 16%.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η τράπεζα στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε:

• Δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (core RoTE) πάνω από 15% το 2023 – έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 11% – και 13% το 2025 από 12% προηγουμένως.

• Κέρδη ανά μετοχή πάνω από 1,10 ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης 0,75 ευρώ για το 2023 και 0,9 ευρώ για το 2025.

• Οργανική παραγωγή κεφαλαίου πάνω από 450 μονάδες την τριετία 2023 – 2025, με τον στόχο να είναι αυξημένος κατά 100 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε το α’ εξάμηνο σε 17,3%.

Αναφορικά με την επιστροφή στα μερίσματα, ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε πως ο SSM δεν έδωσε το «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για διανομή από τα κέρδη του 2022, ενώ για το 2024 η ΕΤΕ σχεδιάζει να ανταμείψει τους μετόχους με ένα ποσοστό πέριξ 20% και 30%. «Μία αύξηση στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχολίασε πως αυτή είναι μία δυνατότητα που προβλέπεται βάσει Νόμου. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας, χρειάζεται η έγκριση, τόσο των μετόχων, όσο και του επόπτη», πρόσθεσε.

Μέρος των αυξημένων κεφαλαίων της ΕΤΕ επτά δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ είναι το β’ τρίμηνο- πάντως, θα μπορούσαν, επίσης, να κατευθυνθούν στο «χτίσιμο» συνεργασιών με διάφορους «παίκτες» της αγοράς που έχουν την εξειδίκευση. «Στοχεύουμε σε συνεργασίες που ενισχύουν την ικανότητά μας να δημιουργούμε έσοδα από προμήθειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο την αγορά ποσοστού 7,5% στην Epsilon Net, μαζί με την υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής συμφωνίας συνεργασίας με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Εξίσου μεγάλη ευκαιρία χαρακτήρισε ο κ. Μυλωνάς τα δάνεια που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers και θα επιστρέψουν – σε βάθος 6ετίας – στα τραπεζικά ιδρύματα. Η ΕΤΕ είναι από τις πρώτες τράπεζες που δίνει τη δυνατότητα της αναχρηματοδότησης αυτών των δανείων, σε μία σύμπραξη με τη Fortress», εξήγησε.

Πιστωτική επέκταση

«Επίπεδη» χαρακτήρισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τις χορηγήσεις στις αρχές της χρονιάς, με τα εταιρικά δάνεια να καταγράφουν κινητικότητα έναντι του retail.

Ειδικότερα, οι εκταμιεύσεις το β’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση). Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως και ανήλθαν σε 27,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Όπως αναφέρθηκε, «η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το β’ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους». Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επιπλέον ένα δις. ευρώ έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο τμήμα της τράπεζας.

«Κόκκινα» δάνεια

Μικρή αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων που, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου κατέγραψε το β’ τρίμηνο η ΕΤΕ.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ ή μόλις 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με την τράπεζα να διατηρεί τον στόχο για NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, το 2023. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε σε 5,3% και ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις σε 82,1%.

MREL

Έξοδο στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2023 και αναλόγως των οικονομικών συνθηκών εξετάζει η διοίκηση της ΕΤΕ, στο πλαίσιο της κάλυψης της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). «Το MREL σήμερα είναι στο 22,5%, ενώ ο στόχος για τον Ιανουάριο είναι 22,7%. Λειτουργώντας προληπτικά ενδεχομένως να αναζητήσουμε μία έκδοση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, με senior ή Tier II ομόλογα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: H Ελλάδα παραμένει η No1 ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο (πίνακες)

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Κωνσταντινούπολη: Στα ύψη ο πληθωρισμός τον Ιούλιο μετά την αύξηση φόρων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ