Στα ύψη εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των αυξήσεων στους φόρους που επιβλήθηκαν σε πολλά αγαθά, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός λιανικής στην Κωνσταντινούπολη επιταχύνθηκε περίπου κατά 10% σε μηνιαία βάση, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη, πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο άλμα από τον Απρίλιο 2022.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περίπου στο 64% τον Ιούλιο, από 55% έναν μήνα πριν. Το τουρκικό επιμελητήριο ITO απέδωσε αυτήν την επιτάχυνση σε αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, που ευθύνονται για την αύξηση των τιμών σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Η Τουρκία τον προηγούμενο μήνα εισήγαγε μια σειρά από αυξήσεις φόρων, με σκοπό να διορθώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, που επιδεινώθηκε από τις δαπανηρές προεκλογικές προσφορές, αλλά και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και ο τριπλασιασμός του φόρου που εισπράττεται από στα καύσιμα.

Πρόσφατα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για ρυθμό 58% στο τέλος του έτους, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 22,3%.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ένας από τους παράγοντες που βρίσκονται πίσω από αυτήν την αναθεώρηση είναι τα φορολογικά μέτρα. Η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας θα δημοσιεύσει τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: H Ελλάδα παραμένει η No1 ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο (πίνακες)

Βίλα Μεταξά: Νέο σφυρί για το ακίνητο με τη μοναδική θέα στις Καβοκολώνες (pics)

Tζεφ Κουνς – Γιατί το έργο του φτάνει σε τιμές-ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ