«Παράθυρο» για την ανταμοιβή των μετόχων εντός του 2024, μετά από μία μακρά περίοδο… ανομβρίας, ανοίγει στην Εθνική Τράπεζα η επίτευξη οργανικής κερδοφορίας.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2022 ήταν ότι βελτιώθηκε ουσιωδώς η οργανική κερδοφορία.

«Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της διοίκησης για επιστροφή στην πολιτική μερισμάτων από τα κέρδη του 2023.

Παράλληλα, η ΕΤΕ προωθεί πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. μετοχές, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ και εν συνεχεία, να διατεθούν δωρεάν.

Πιο αναλυτικά, το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, μέχρι σήμερα η ΕΤΕ έχει επιτύχει να διαθέτει:

  • έναν ισχυρό ισολογισμό, αφού «καθάρισε» από τα κόκκινα δάνεια, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 5% που αντιστοιχεί σε NPEs μόλις 200.εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις
  • μεγάλη καταθετική βάση και δη, σε μία περίοδο που, όπως ανέφερε η ρευστότητα έχει γίνει περιζήτητη
  • ισχυρά κεφάλαια, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 16,5%, «μακράν ο υψηλότερος στο σύστημα», γεγονός που επιτρέπει στην ΕΤΕ να στηρίξει όλα τα μικρά και μεγάλα έργα. Εξάλλου πέρυσι αύξησε κατά 2,5 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο δανείων, καταλαμβάνοντας ποσοστό 29% στις εκταμιεύσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στόχος η ΕΤΕ να γίνει πλατφόρμα συνεργασιών»

Επικαλούμενος τις συνεργασίες, τόσο με την Evo Payments στο κομμάτι των πληρωμών, όσο και προσφάτως με την Epsilon Net, ο CEO της ΕΤΕ επανέλαβε τον στόχο της διοίκησης να καταστεί η τράπεζα πλατφόρμα συνεργασιών με εταιρείες τεχνολογίας που αφενός, θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει την εμπειρία πελάτη και αφετέρου, να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Χαρδούβελης: «Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει τροχιά»

Σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας κινείται η ελληνική οικονομία, γεγονός που ωθεί αντίστοιχα και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η αναβάθμιση μετά από 13 χρόνια αποτελεί τον καταλύτη που θα φέρει την Ελλάδα στις κεραίες ακόμη και των πιο συντηρητικών κεφαλαίων», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η προεξόφληση γίνεται εμφανής στις αποδόσεις των ομολόγων, μιας και η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα από κράτη που έχουν τυπικά καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ορθή ανταμοιβή που στην περίπτωση των τραπεζών είναι προς μετόχους, πελάτες και εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμα

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Ενισχύει την παρουσία της στο Χ.Α. η πληροφορική – Δύο μετατάξεις και προοπτική νέων εισαγωγών (pic)

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ