Τράπεζες

Morgan Stanley: Πώς οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν από την άνοδο των επιτοκίων

  • Νίκος Μελαχροινός


Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από 6% -10% το 2023 - Οι τιμές στόχοι και γιατί εξακολουθεί να προτιμά τη Eurobank

Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν επιπρόσθετη ευνοϊκή εξέλιξη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η Morgan Stanley. Μετά τη JP Morgan και η Morgan Stanley «βλέπει» οφέλη για τις εγχώριες τράπεζες από την αλλαγή του σκηνικού στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Οι τιμές-στόχοι είναι 1,07 ευρώ για τη Eurobank με σύσταση overweight, 1,38 ευρώ για την Alpha Βank και 1,52 ευρώ για την Πειραιώς με συστάσεις equalweight, χαμηλότερες από το ταμπλό του ΧΑ.

Τι βλέπει για τη Eurobank

Η προτιμώμενη μετοχή της επενδυτικής τράπεζας είναι η Eurobank, η οποία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού της με δείκτη NPE 7,3% περίπου στο 9μηνο του 2021 και απόδοση κεφαλαίων (ROTE) 7,4%.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη Eurobank που προϋποθέτει δείκτη απόδοσης περίπου 10,4%, συνεπάγεται 29% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με την εξυγίανση του ισολογισμού σε μεγάλο βαθμό πίσω της, η Eurobank αντιμετωπίζει τις λιγότερες αντιξοότητες στα λειτουργικά έσοδα από τη μείωση των NPE, ενώ προσφέρει πλεονέκτημα από την ανάκαμψη των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα, εξηγεί η τράπεζα.

Με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,4%, η Eurobank είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες που επιθυμεί να συζητήσει την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων με την εποπτική αρχή το 2023, εξέλιξη που είναι πιθανό να αποτελέσει θετικό καταλύτη για τη μετοχή, επισημαίνει η Morgan Stanley.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η μετοχή της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμη με 0,6 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2022 (Ρ/ΤΒV) και απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 8,2%. έναντι με 0,5 φορές P/TBV (ROTE 5,4%) για την Alpha Bank και για την Τράπεζα Πειραιώς 0,3 φορές P/TBV (ROTE 4,1%).

Τι βλέπει για τα επιτόκια

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η ΕΚΤ από το Μάρτιο θα μειώσει το APP (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) για να δημιουργηθεί χώρος για μια πρώτη αύξηση κατά 10 μ.β. τον Δεκέμβριο φέτος και έπειτα τις επόμενες δύο συνεδριάσεις δύο ακόμη αυξήσεις των 20 μ.β., ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων σε 0% έως τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις της αμερικανικής τράπεζας με τις εγχώριες τράπεζες, το 85% (Alpha) έως το 90% (Eurobank και Πειραιώς) του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το παθητικό, το 73% (Eurobank) έως 78%-79% (Alpha Bank και Πειραιώς) των καταθέσεων είναι καταθέσεις όψεως, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερες άμεσες πιέσεις στις καταθέσεις από ανατιμολόγηση.

Κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. προσθέτει περίπου 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) για το 2023 για την Alpha και την Πειραιώς και περίπου 4% για τη Eurobank, που μεταφράζεται σε περίπου 6%, 8% και 10% επίπτωση στα καθαρά έσοδα για το 2023 στις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Η MS επισημαίνει ότι στον αντίποδα, με τη σχέση κράτους-τραπεζών είναι σημαντική, μια διεύρυνση του περιθωρίου των επιτοκίων κατά 50 μ.β. θα έχει αρνητικό αντίκτυπο από 7 έως 12 μ.β. στους δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET 1), οι οποίοι όμως είναι από 9,9% έως 13,9% το τρίτο τρίμηνο πέρυσι και άνετα πάνω από τις τρέχουσες ελάχιστες απαιτήσεις. Από το Σεπτέμβριο του 2021, το 7%-11% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs).

Οι αποδόσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων από το 1,5% περίπου τον Δεκέμβριου πέρυσι, αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται στο 2%. Ο αντίκτυπος της πώλησης ομολόγων αντανακλάται στις απώλειες από την αποτίμηση στην αγορά του χαρτοφυλακίου τίτλων τους.

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της αγοράς από την ενεργειακή κρίση – Μετά το α΄τρίμηνο η ομαλοποίηση

Λαγκάρντ: Αν ενεργήσουμε βιαστικά θα «πνίξουμε» την ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Βρετανία: Στο 7,5% η οικονομική ανάπτυξη το 2021 – Με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από το 1941