«Η βασική μας προτεραιότητα στην Ελλάδα, επί του παρόντος, είναι να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και να την προετοιμάσουμε για την εποχή μετά την πανδημία». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στο «business stories» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Οντίλ Ρενό-Μπασό, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στις 10-15 Μαΐου, εστιάζοντας στους βασικούς στόχους και πυλώνες της στρατηγικής της, ήτοι: την επέκταση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, την αειφόρο ενέργεια, την ανάπτυξη των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και ποιοι τομείς θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η εμπιστοσύνη ανακάμψει την περίοδο μετά την πανδημία, οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) θα εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία και θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις. Η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τους διασυνοριακούς δεσμούς με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναπτύσσοντας αυτούς τους δεσμούς θα μπορούσε να προωθήσει τη σύνδεση με μια περιοχή με υψηλό δυναμικό και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα παραδοσιακά έχει έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και η ΕBRD είναι έτοιμη να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξή του. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε ιδιωτικές εταιρείες με ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό και υγιή επιχειρηματικά μοντέλα μέσω άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών, στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας και την προώθηση της στρατηγικής ενοποίησης για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη. Η ΕBRD διαθέτει, επίσης, ένα πολύ καλό ιστορικό επενδύσεων στα Βαλκάνια και σημαντική εμπειρία στην υποστήριξη μεγάλων έργων υποδομών και ενέργειας. Αυτά τα έργα προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε διασυνοριακές υποδομές και συμπληρωματικές δραστηριότητες.

– Η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σε περίπου 70 έργα σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Πράγματι, έχουμε επενδύσει πάνω από 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία έξι χρόνια. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και που στηρίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και για μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν σταματήσει παρά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών μας, όσον αφορά το ύψος των επενδύσεών μας. Πιστεύω ότι το έργο μας στην Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενθαρρύνει και άλλους επενδυτές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η χώρα. Η EBRD μπορεί να ωφελήσει την ελληνική οικονομία με τα χρηματοοικονομικά της μέσα, την τεχνογνωσία και την 30ετή εμπειρία της στη στήριξη οικονομιών σε τρεις ηπείρους και την επιτυχή αντιμετώπιση προκλήσεων. Αυτό τον μήνα γιορτάσαμε τα 30ά γενέθλιά μας και ήταν μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τα επιτεύγματά μας, αλλά επίσης και τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Η εμπειρία μας δείχνει ότι η χρηματοδότηση έργων από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές που χρειάζονται οι χώρες στις οποίες έχουμε παρουσία. Χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη με μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος. Η προστασία του περιβάλλοντος και η δέσμευση για αειφόρο ενέργεια ήταν, επίσης, πάντα στην καρδιά της δραστηριότητας της ΕBRD. Η δέσμευση για την προώθηση «περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης» βρίσκεται στον πυρήνα της εντολής μας. Η βασική μας προτεραιότητα στην Ελλάδα, επί του παρόντος, είναι να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και να την προετοιμάσουμε για την εποχή μετά την πανδημία.

Η επέκταση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, η αειφόρος ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών και η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι μεταξύ των βασικών στόχων και πυλώνων της στρατηγικής μας για την Ελλάδα. Το να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο φιλικές προς το περιβάλλον είναι η πιο επείγουσα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε μετά την πανδημία. Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΕBRD, πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πριν από λίγους μήνες ανακοινώσαμε ότι η πράσινη χρηματοδότηση θα αποτελέσει περισσότερο από το 50% των νέων επενδύσεών μας έως το 2025, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουμε τους πελάτες μας με τη μετάβαση σε λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο να κάνουμε τις χώρες μας πιο πράσινες. Αυτή είναι η κορυφαία θεσμική μας προτεραιότητα, παράλληλα με την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης και την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης σε όλες τις χώρες λειτουργίας μας. Τα πράσινα έργα ήταν πάντα στην κορυφή της ατζέντας μας στην Ελλάδα. Διακρίνουμε μεγάλες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα και θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση με τα φιλόδοξα σχέδιά της για απαλλαγή από τον άνθρακα που συμβαδίζουν με τους δικούς μας στόχους.

Για παράδειγμα, μέσα στο 2020 υποστηρίξαμε το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι σήμερα, επενδύοντας στην επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Επενδύσαμε, επίσης, στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας τους φιλόδοξους στόχους της για βιωσιμότητα και την απαλλαγή από τον άνθρακα. Ο τραπεζικός τομέας, που παραδοσιακά είναι ένας τομέας που έχουμε υποστηρίξει πολύ, είναι ζωτικής σημασίας για μια εύρυθμη οικονομία. Εχουμε βοηθήσει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τους, με τις εκδόσεις ομολόγων τους και με την προώθηση της εμπορικής χρηματοδότησης. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα της EBRD στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών εδώ και χρόνια. Βλέπουμε, επίσης, μεγάλες προοπτικές στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μεγάλες δυνατότητες και γι’ αυτό προσφέρουμε την υποστήριξή μας. Εχουμε βοηθήσει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανώνοντας διαδικτυακά σεμινάρια τεχνογνωσίας που στοχεύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

– Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, σχεδιάζετε να ενισχύσετε τη θέση σας σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο στην Ελλάδα, παρόλο που εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, μειώνοντας την κερδοφορία και συγκρατώντας τον δανεισμό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις συνεχείς προσπάθειες των ελληνικών αρχών, παρά την πανδημία, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των κόκκινων δανείων και μπορούμε να δούμε ότι ο τραπεζικός τομέας ανακάμπτει σταθερά. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τις διαδικτυακές μου συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για πρώτη φορά ως πρόεδρος της ΕBRD πριν από λίγους μήνες. Εχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες επίλυσης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουμε ήδη επενδύσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε τρία χαρτοφυλάκια μέχρι σήμερα. Η πιο πρόσφατη επένδυσή μας ήταν σε χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς επενδύοντας παράλληλα με την Intrum. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε παρόμοιες συναλλαγές στην ελληνική αγορά.

– Πώς θα συμμετάσχει η EBRD στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Πιστεύω ακράδαντα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις χώρες να αντιμετωπίσουν πολλές από τις τρέχουσες προκλήσεις. Χαίρομαι πολύ που ακούω ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μεγιστοποιήσει τη χρήση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εντός των αρμοδιοτήτων μας, είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του σχεδίου, σε συνεργασία με την Ε.Ε., την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπάρχει μια μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των στρατηγικών πυλώνων του Ταμείου και της στρατηγικής της ΕBRD για την Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, της απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, της πράσινης οικονομίας και της ενίσχυσης των επενδύσεων. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επιλεχθούν έργα που έχουν υψηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

– Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να έχετε τον τίτλο της πρώτης γυναίκας προέδρου της ΕBRD και ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

Είμαι υπερήφανη και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕBRD. Και είμαι ακόμη πιο υπερήφανη που περιβάλλομαι από ισχυρές γυναίκες κάθε ημέρα στη δουλειά. Εχω προσχωρήσει σε μια ηγετική ομάδα που περιλαμβάνει πολλές γυναίκες συναδέλφους. Η ΕBRD λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προώθηση της ισότητας των φύλων – στα έργα μας και επίσης εσωτερικά, στον οργανισμό. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της ΕBRD, με ποσοστό 56%, και με την εκλογή μου τον Οκτώβριο του 2020 η τράπεζα έγινε το πρώτο πολυμερές αναπτυξιακό ίδρυμα με επικεφαλής γυναίκα. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με εμένα προσωπικά. Αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία δομών που επιτρέπουν στις γυναίκες να προχωρήσουν και να ευδοκιμήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους. Οι γυναίκες είναι ισχυροί παράγοντες αλλαγής και τα οφέλη της διαφορετικότητας και της ισότητας των φύλων στην ηγεσία αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό σε πολλούς τομείς σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία κινδυνεύει να επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες ανισότητες και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Για την ΕBRD η ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στην ανάκαμψη αποτελεί μέρος ενός οράματος για ένα καλύτερο μέλλον, που ενισχύει την οικονομική ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμη: 

Το σχέδιο για να εξοφλήσουν δήμοι και κρατικοί φορείς τα χρέη στους ιδιώτες

ΕΕ: Έτοιμη η Ελλάδα να δοκιμάσει το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Το Instagram αλλάζει – Γιατί δίνει έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο