Τράπεζες

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Swedbank

  • newsroom


Η παραίτηση έγινε στη σκιά του σκανδάλου με το ξέπλυμα χρήματος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Swedbank, Lars Idermark, μόλις μια εβδομάδα μετά την αποπομπή της διευθ. συμβούλου της σουηδικής τράπεζας, στον απόηχο του σκανδάλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Idermark δήλωσε ότι η υπόθεση απειλούσε να τον αποσπάσει από τον ρόλο του ως επικεφαλής του ομίλου Sodra.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδίας αποδέσμευσε από τα καθήκοντά της την CEO, Birgitte Bonnesen, την περασμένη εβδομάδα, μια ώρα πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων που χαρακτηρίστηκε από τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις επενδυτών για τους χειρισμούς της απέναντι στους ισχυρισμούς για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί που διατυπώθηκαν από τη σουηδική τηλεόραση, συνδέουν τη Swedbank, με το σκάνδαλο της Danske Bank, που είναι αντιμέτωπη με αγωγές, πιθανά πρόστιμα και κυρώσεις μετά την περσινή παραδοχή της ότι μεταφέρθηκαν ύποπτα ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ μέσω του βραχίονά της στην Εσθονία το διάστημα 2007 -2015.

Στην ανακοίνωσή του ο παραιτηθείς πρόεδρος ανέφερε: «Μετά την πρόσφατη έντονη συζήτηση για τη Swedbank και τα ερωτήματα για τον έλεγχο της τράπεζας στην υπόθεση του ξεπλύματος των ύποπτων χρημάτων στη Βαλτική, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι η προσοχή των ΜΜΕ δεν είναι συμβατή με τον ρόλο μου ως CEO της Sodra. Γι’ αυτό αποφάσισα ότι η καλύτερη λύση είναι να αφήσω τη θέση μου ως πρόεδρος της Swedbank με άμεση εφαρμογή».