Τράπεζες

Πηγές ΤΧΣ για ΑΜΚ Πειραιώς: «Θα λάβουμε απόφαση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Τι σημειώνουν πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη συζήτηση που έχει «ανάψει», με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

«Το Ταμείο παρακολουθεί τον δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». Αυτό τονίζουν πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη συζήτηση που έχει «ανάψει», με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Πρωταρχική αποστολή του ΤΧΣ είναι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος. Η αποστολή αυτή εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Και στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, αλλά και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο παρακολουθεί το δημόσιο διάλογο, ακούει όλες τις απόψεις που εκφράζονται και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το Ταμείο παραμένει αρωγός στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και με την ανεξαρτησία του ενισχύει τη δυναμική των συστημικών τραπεζών να λειτουργήσουν ως μοχλός στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ΑΜΚ της Πειραιώς μεταφέρεται στη Βουλή, όπου την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην επίμαχη περίπτωση.

Στη συνεδρίαση θα κληθούν να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Διαβάστε ακόμη: 

Κομισιόν: Προτείνει επιπλέον €2,5 δισ. βοήθεια για την Ελλάδα 

«Archegos story»: Πώς η αμύθητη περιουσία του Μπιλ Χουάνγκ εξανεμίστηκε σε λίγες μέρες 

10+1 μέτρα «Γέφυρα» για Απρίλιο και μέχρι να ανοίξει η αγορά

Απόρρητο Απόρρητο