H Archegos Capital Management, η επενδυτική εταιρεία του Μπιλ Χουάνγκ, αποδείχθηκε ένα τεράστιο disaster story. Ο 58χρονος ιδρυτής και δισεκατομμυριούχος τα έχασε όλα όταν η εταιρεία του υπέστη καταστροφικές απώλειες εξαιτίας ενός χαρτοφυλακίου που είχε δύο μεγάλα προβλήματα: υψηλή μόχλευση και έντονη συγκέντρωση σε λίγα αποθέματα.

Η εταιρεία του Χουάνγκ ήταν πίσω από μια σειρά συναλλαγών που μέχρι πρόσφατα εκτίνασσαν τις μετοχές μεγάλων εταιρειών όπως ViacomCBS και Discovery, ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά παρουσίαζε πτώση. Δυστυχώς, όμως, για τον επιχειρηματία, η αγορά αποδείχτηκε τελικά υπερβολικά μεγάλη για να ποντάρει εναντίον της. Καθώς ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες είχε στοιχηματίσει, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού διαδικτυακού κολοσσού Baidu και της ViacomCBS, βρέθηκαν σε κατάσταση sell-off, η στρατηγική της Archegos δεν απέδωσε.

Η είδηση τότε πήρε μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο για το χάος που προκλήθηκε λόγω των απωλειών, αλλά κυρίως διότι πολλοί φοβήθηκαν πως … θα έπαιρνε πολλούς η μπάλα χαρακτηρίζοντας το γεγονός προάγγελο χρηματοοικονομικής κρίσης. Ήταν στη μέση μεγάλες τράπεζες, υπήρχαν παράγωγα, τεράστιες απώλειες, κίνδυνοι αντισυμβαλλομένων… Όλα αυτά αρκούν για να ξεσπάσει μια ακόμη κρίση σαν και αυτή του 2008.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν ποτέ συνέβη και οι τράπεζες πρόλαβαν τα χειρότερα. Πώς όμως τα κατάφεραν;

Το τραπεζικό σύστημα γίνεται ασφαλέστερο

Ο δανεισμός από τράπεζες αντιπροσώπευε πάνω από το 90% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων ποσοστό που στις μέρες μας φαίνεται να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Σήμερα, οι τράπεζες κατέχουν περισσότερα κεφάλαια και δανείζονται λιγότερο σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η μόχλευση είναι χαμηλότερη ενώ τα κεφάλαια υψηλότερα. Αυτό είναι σημαντικό διότι εάν για παράδειγμα, μια τράπεζα διατηρεί κεφάλαια που ισοδυναμούν με το 8% των περιουσιακών στοιχείων της, σε περίπτωση πτώσης της αξίας κατά 8% τότε η τράπεζα θα τελεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Αυξάνοντας όμως, τα επίπεδα κεφαλαίου, οι τράπεζες προστατεύονται αν υποστούν ξαφνικές πτώσεις στην αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το γεγονός αυτό μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες αποτυχίας μιας τράπεζας καθώς τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου διασφαλίζουν επίσης ότι σε περίπτωση δημιουργίας προβλήματος εντός μιας τράπεζας η ενδεχόμενη κρίση που πιθανότατα να ξεσπάσει δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω. Για παράδειγμα, με λιγότερα κεφάλαια, οι αναφερόμενες απώλειες που υπέστη η Credit Suisse – η εταιρεία της  Archegos με τις μεγαλύτερες ζημιές – θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε αθέτηση υποχρεώσεων δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό προβλήματά και σε άλλες εταιρείες. Θα ξεσπούσε δηλαδή ένα ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες και πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σύμφωνα με το BusinessInsider, πριν από την οικονομική κρίση, αυτό θα ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συνέβαινε αφού τότε οι τράπεζες δεν ήταν προετοιμασμένες για τα χειρότερα σενάρια. Από το 2008 όμως και εξής, οι ρυθμιστικές αρχές «ανάγκασαν» τις τράπεζες να χτίσουν ένα ισχυρό τείχος προστασίας σε περίπτωση συναγερμού. Αυτό μπορεί να έπληξε την κερδοφορία των τραπεζών, έκανε, ωστόσο, το σύστημα ασφαλέστερο.

Η Archegos δεν αποτελεί όμως το μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία που ένα μεγάλο σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν οδήγησε σε ντόμινο. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ναι μεν η αστάθεια μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη, ένα καλά κεφαλαιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο, έχει τη δύναμη να την  περιορίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τα τρία νέα (αλλά παλιά) αφεντικά της Τράπεζας Πειραιώς, ο πόλεμος των «αθανάτων» για το Golden Hall και τα μετρητά του Τσιτσιπά 

Η Πάρος γίνεται «πράσινη» και εξελίσσεται σε νέο ‘’hot spot’’ για νέες επενδύσεις στον τουρισμό (pics)

«Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις για την πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ