Σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 9%, δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω του 7% και κέρδη ανά μετοχή 0,23 ευρώ στοχεύει, μεταξύ άλλων, για το 2023 η διοίκηση της Alpha Bank, με τον CEO, κ. Βασίλη Ψάλτη, να επισημαίνει πως το νέο business plan, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Investor Day πριν το καλοκαίρι, θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. «Αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής μας βάσης σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους μας», επισήμανε.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρησιακοί στόχοι επικεντρώνονται πλέον στην ανάπτυξη και στη δημιουργία αξίας μέσω της παροχής χρηματοδότησης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με κριτήριο την απόδοση κεφαλαίου, σταθμισμένη για τον κίνδυνο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καταβολή μερισμάτων σε ποσοστό 20% με 30% το 2024. Όσον αφορά στις παραδοχές του νέου business plan, αυτές βασίζονται σε ένα μέσο επιτόκιο 2,8%,  με τις προθεσμιακές καταθέσεις να διαμορφώνονται στο 45% του συνόλου των καταθέσεων, στις οποίες θα «περάσει» το 50% της αύξησης. Αξίζει να αναφερθεί πως οι προθεσμιακές καταθέσεις της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το δ’ τρίμηνο του 2022 και αποτελούν το 14% των εγχώριων καταθέσεων. Το κόστος τους αυξήθηκε σε 0,63%, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τις προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάρια.

Η διοίκηση εκτιμά πως ο Fully Loaded CET1 θα «αγγίξει» το 13,8% στα τέλη του τρέχοντος έτους – από περίπου 12,5% το 2022 – λαμβάνοντας ώθηση μέσω και δύο συνθετικών τιτλοποιήσεων που προγραμματίζονται για το β’ εξάμηνο του 2023 (+60 μονάδες βάσης).

«Κόκκινα» δάνεια και DPOs

Αύξηση του κόστους κινδύνου από 76 μονάδες το 2022 σε 85 μονάδες στα τέλη του 2023 αναμένει η Alpha Bank, με τον δείκτη «κόκκινων» δανείων, ωστόσο, να μειώνεται κάτω του 7% το επίμαχο διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η στρατηγική μείωσης του προβληματικού «στοκ» θα περιλαμβάνει και λύσεις DPO (Discount Payoff). Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση – στα 2,9 δισ. ευρώ – καθώς οι μειωμένες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές, με τη συνολική οργανική μείωση για το 2022 να διαμορφώνεται σε 400 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο Ομίλου, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται σε 3,1 δισ. ευρώ, παραπάνω από τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 50,5% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (43% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ).

TLTRO

Σε αποπληρωμή ρευστότητας, ύψους δύο δισ. ευρώ, την οποία είχε αντλήσει, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (targeted longer-term refinancing operations – TLTRO), προχώρησε η Alpha Bank, με τη διοίκηση να σημειώνει πως προτίθεται να προχωρήσει σε ακόμη μία αποπληρωμή αντίστοιχου ύψους το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας τυχόν «παράθυρο» στην αγορά.

MREL

Μία ή δύο εκδόσεις μέσα στον χρόνο υπολογίζει η τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Όπως, ωστόσο, τόνισε η διοίκηση, η έξοδος στις αγορές δεν αναμένεται νωρίτερα από το β’ εξάμηνο του 2023, ως απόρροια των συνθηκών σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα