Τράπεζες

Ρεκόρ καταθέσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ξεπέρασαν τα 163 δισ. ευρώ

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Στο τέλος του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ

Καταθέσεις άνω των 163 δισ. ευρώ εμφάνισε τον περασμένο Δεκέμβριο ο ιδιωτικός τομέας, με τα υπόλοιπα να έχουν ενισχυθεί κατά 4,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να κυμαίνεται στο 8,6% από 7,3% τον Νοέμβριο. Όσον αφορά στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, αυτές αυξήθηκαν κατά περίπου ένα δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 39,1% από 45,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Mη Xρηματοπιστωτικών Eπιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 934 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 846 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 937 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 3,4% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, με την μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα να είναι θετική κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 230 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 367 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,1% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα, αρνητική κατά 284 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της να διαμορφώνεται σε -2,7% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια σε moratoria

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς ΜΧΕ (7,9 δισ. ευρώ), στεγαστικά δάνεια (7,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,6 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,2 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

ΛΑΡΚΟ: Αρχίζει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση – Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Andriaki: Η ναυτιλιακή εταιρεία των Γουλανδρήδων στηρίζει την ελληνική σημαία