Θέσεις «μάχης» για την διεκδίκηση «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, η πώληση των οποίων έχει δρομολογηθεί για το 2022, παίρνουν οι servicers, με σκοπό να εδραιώσουν την θέση τους σε μία αγορά που ήδη «μετρά» περί τα 130 δισ. ευρώ υπό διαχείριση δάνεια.

Πιο αναλυτικά, τα projects που «τρέχουν» είναι τα εξής:

Ariadne, ύψους πέντε δισ. ευρώ: Το… mega χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η PQH αποτελείται από 97.000 δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφορούν σε 72. 000 δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες, με την συνολική αξία των απαιτήσεων να διαμορφώνεται σε 13,9 δισ. ευρώ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές που αναμένονταν περί τα μέσα Γενάρη τελικώς θα υποβληθούν έως τα τέλη Φλεβάρη, με τις πληροφορίες να θέλουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να ζήτησαν περισσότερο χρόνο, για να αξιολογήσουν το χαρτοφυλάκιο. Αξίζει να αναφερθεί πως στο «Αριάδνη» δεν περιλαμβάνονται αγροτικά, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και δάνεια, για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες (ποινικές διώξεις), ενώ στην PQH θα παραμείνει για διαχείριση χαρτοφυλάκιο, ύψους περί των τριών δισ. ευρώ.

Sky, ύψους δύο δισ. ευρώ: Το χαρτοφυλάκιο Sky (το παλαιότερο Saturn που είχε ανατεθεί προς διαχείριση στην DoValue) περιλαμβάνει κυπριακά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και βγαίνει προς πώληση από την Alpha Bank. Η ίδια, μάλιστα, αποφάσισε να το «σπάσει» στα δύο: το ένα κομμάτι αφορά σε δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας περί τα 900 εκατ. ευρώ με υποθήκες επί σημαντικής αξίας ακινήτων και το δεύτερο δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με ενέχυρα μικρότερης αξίας. Δεσμευτικές προσφορές φέρεται να κατέθεσαν οι Cerberus, Apollo, Pimco και το σχήμα Bain – Fortress, «παρών», ωστόσο, στην διαδικασία δηλώνει και η DoValue, με αρμόδιες πηγές να σχολιάζουν χαρακτηριστικά: «Τυχαίνει να γνωρίζουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο αρκετά καλά και γι’ αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να συνεργαστούμε με πιθανούς επενδυτές, προκειμένου να κερδίσουμε ξανά το συμβόλαιο εξυπηρέτησης. Παραμένουμε αισιόδοξοι».

Sale&Lease Back (Φορέας Ακινήτων), ύψους δύο δισ. ευρώ: Ενδιαφέρον για το Φορέα Ακινήτων που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών αναμένεται να επιδείξουν οι βασικοί servicers, οι οποίοι λόγω των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν – το αρχικό ποσό υπολογίζεται σε δύο δισ. ευρώ – θεωρείται βέβαιο πως θα συμπράξουν με funds. «Μετά από καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών το επίμαχο project βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ακούμε ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το α’ τρίμηνο του 2022. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί 100% από ιδιωτικά κεφάλαια και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επενδύσουν σταδιακά έως δύο δισ. ευρώ, 20% από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο με χρηματοδότηση. Υπολογίζεται ότι τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του Φορέα μπορούν να αποκτηθούν περίπου 20.000 ακίνητα», τονίζουν στελέχη εταιρειών διαχείρισης και προσθέτουν: «Οι επενδυτές αναμένεται να αναθέσουν την εξυπηρέτηση αυτών των ακινήτων σε τρίτους παράγοντες του real estate. Όλοι οι μεγάλοι servicers, ωστόσο, είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο και κάποιες από αυτούς έχουν ήδη έρθει σε επαφή με αρκετούς επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Φορέας δεν πρόκειται να λειτουργήσει νωρίτερα από τέτοια εποχή του χρόνου».

Frontier II, ύψους 1,5 δισ. ευρώ: Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της συναλλαγής Frontier, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν πως αυτό θα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2022. Στην περίμετρό του εντάσσονται ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών: στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Η 10άδα των servicers

Δάνεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, διαχειρίζονται οι 10 μεγαλύτεροι servicers, με την κατάταξη να έχει ως εξής: DoValue me 38 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πρόσφατη απόκτηση του Frontier, Cepal με 29 δισ. ευρώ, Intrum με 28 δισ. ευρώ, Quant με 11 δισ. ευρώ, PQH με εννέα δισ. ευρώ, Β2Κ με τέσσερα δισ. ευρώ, Pimco με τέσσερα δισ. ευρώ, APS με τρία δισ. ευρώ, Apollo με τρία δισ. ευρώ και Artemis με δύο δισ. ευρώ.

Οι τρεις πρώτοι, μάλιστα, μοιράζονται το 79% της ελληνικής αγοράς «κόκκινων» δανείων, με τους συνολικά 22 servicers να κατέχουν μερίδιο αγοράς, με βάση την συνολική αξία των ανοιγμάτων, μόλις 21%.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το χαρτοφυλάκιο των ανοιγμάτων υπό διαχείριση διακρίνεται σε ανοίγματα, τα οποία οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων και ανοίγματα, τα οποία διαχειρίζονται για λογαριασμό funds. «Ειδικότερα, το 49% του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου αφορά σε ανοίγματα που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι 51% για λογαριασμό εταιριών απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Η συνολική αξία ανήλθε σε 131 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των μη λογιστικοποιημένων τόκων. Τέλος, τα υπό διαχείριση ανοίγματα είναι κυρίως μη εξυπηρετούμενα (σε ποσοστό 83%) και σε μικρότερο ποσοστό εξυπηρετούμενα (17%)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Τα ξενοδοχεία της Hilton στην Κρήτη και τη Σαντορίνη, το ομόλογο του Πόλυ και οι «ενδιάμεσοι» των funds με τις χοντρές προμήθειες

Τι ισχύει σήμερα για εργασία, εκπαίδευση, αγορά και μεταφορές

Νέος ΕΝΦΙΑ: Mικρότερα εκκαθαριστικά αλλά υψηλότερη εισπραξιμότητα