Αποφασισμένες να μη… σπάσουν τη «σιγή ασυρμάτου» που τηρείται όλο αυτό το διάστημα αναφορικά με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη δημιουργία Bad Bank εμφανίζονται κυβέρνηση και τράπεζες, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ο «Ηρακλής ΙΙ» δεν μπορεί από μόνος του να εξαλείψει το πρόβλημα με τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.

Πιο αναλυτικά, έχουν περάσει σχεδόν 10 ημέρες από τη στιγμή που οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Ομίλων πήραν στα χέρια τους την ολοκληρωμένη πρόταση που επιμελήθηκαν από κοινού η εποπτική αρχή με τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte και κανένα σχόλιο δεν έχει διαρρεύσει. «Είναι πάγια τακτική να μην σχολιάζονται οι κινήσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πετώντας, ουσιαστικά, το… μπαλάκι στο «γήπεδο» της κυβέρνησης.

Με βάση δημόσιες τοποθετήσεις τους, ωστόσο, όλοι οι CEO -άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο- εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας Bad Bank. Είναι ενδεικτική η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), από κοινού με το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) σε Ελλάδα και Κύπρο. «Η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα περνά μέσα από δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 5% και 8%. Το κράτος είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, ο ‘Ηρακλής’ αποδείχθηκε επιτυχημένος, γιατί επέτρεψε στις τράπεζες να επιταχύνουν την πώληση ‘κόκκινων’ δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στον κεφαλαιακό δείκτη. Το πρόβλημα, όμως, είναι μεγάλο και χρειαζόμαστε όποιο όπλο μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας. Καλοδεχούμενος ο ‘Ηρακλής ΙΙ’, αλλά και η ‘Αργώ’, όπως ονομάζεται το σχέδιο της ΤτΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, αυτή αρνείται, επίσης, οποιοδήποτε σχολιασμό, ενώ η Bad Bank δεν συμπεριλαμβανόταν στο «Eνοποιημένο Σχέδιο Kυβερνητικής Πολιτικής 2021». Όπως τονιζόταν, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας για το 2021 επιδιώκεται η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δράσεων σε μία σειρά από ειδικότερα πεδία (τράπεζες, κεφαλαιαγορά, ασφαλιστικός τομέας). «Ειδικότερα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και με επέκταση του επιτυχημένου σχεδίου ‘Hρακλής’. Εξίσου σημαντική θεωρείται η διαμόρφωση στρατηγικής για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) και την συνακόλουθη προοπτική για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε οι τέσσερις συστημικές να γίνουν περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. εταιρικά πράσινα ομόλογα) και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών (fintech, blockchain, artificial intelligence)», πρόσθετε.

Το… μαστίγιο του Ενρία

Την άποψη πως το καλύτερο εργαλείο για τη γρήγορη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι οι εθνικές bad banks επανέλαβε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, προειδοποιώντας πως ο εποπτικός μηχανισμός δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει… μαστίγιο για τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν το προβληματικό απόθεμα. «Στη διαδικασία μείωση των NPLs δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ‘καρότο’, αλλά το ‘μαστίγιο’. Ασκούμε πιέσεις στις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα των NPLs. Τους ζητάμε να θέσουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το επίπεδό τους και παράλληλα το ακριβές χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει μείωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Boersen – Zeitung», για να προσθέσει: «Στο ζήτημα των εταιρειών διαχείρισης αναφέρθηκα για πρώτη φορά το 2017. Κάτι που δεν καταλάβαμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος στις τράπεζες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Μόλις το 2019 τα NPLs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση. Στις ΗΠΑ χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια, μετά το σοκ του 2008, για να τα καταφέρουν. Όμως, για να πετύχεις τους στόχους σου με ταχύτητα πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης είναι το βασικότερο από αυτά».

Διαβάστε ακόμα:

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αύξηση – Τι θα γίνει με τις τριετίες

Φιλανδία: Η Εποπτική Αρχή ψάχνει τρόπο να συνετίσει την τράπεζα που αψηφά την ΕΚΤ

Ισραήλ – Παγκόσμια πρωτιά: Έχει ήδη εμβολιάσει το 12% του πληθυσμού