Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την απόκτηση στέγης, με τα νέα αιτήματα που έφτασαν στις τράπεζες τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 να καταγράφουν αύξηση περίπου 14% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει το newmoney, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Αυγούστου οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικίας αυξήθηκαν στις 34.000 έναντι 30.000 το ίδιο διάστημα του 2021, με τις τράπεζες να προχωρούν σταδιακά στην εξέτασή τους, προκειμένου εν συνεχεία – και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια – να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

«Η διαδικασία από την αίτηση μέχρι την εκταμίευση ενός στεγαστικού δανείου απαιτεί χρόνο. Πολλές φορές στις αιτήσεις δεν βρίσκονται καν ακίνητα, ενώ κάποιοι δανειολήπτες απευθύνονται σε δύο τράπεζες, προκειμένου να συγκρίνουν όρους κ.λπ.», σχολιάζουν στο newmoney στελέχη με γνώση της αγοράς, εκτιμώντας πως ο ετήσιος στόχος για εκταμιεύσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, παραμένει εφικτός. «Το οκτάμηνο του 2022 οι τράπεζες προχώρησαν σε εκταμιεύσεις, ύψους 720 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 10.000 δάνεια), έναντι 500 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021 και 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Παραδοσιακά το τελευταίο τετράμηνο είναι και το πιο δυνατό για τα δάνεια», εξηγούν.

Γιατί «τρέχει» η αγορά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που συντηρούν την άνοδο στην αγορά της στεγαστικής πίστης: αφενός, η ανάγκη που συσσωρεύτηκε την τελευταία 10ετία, όσο, δηλαδή, διήρκησε η οικονομική κρίση, για την απόκτηση ενός σπιτιού, κυρίως για ιδιοκατοίκηση, δεδομένου ότι τα ενοίκια εξακολουθούν να αυξάνονται, καθιστώντας έτσι, συμφέρουσα τη σύναψη ενός δανείου και αφετέρου, ο πληθωρισμός. «Τα ακίνητα, άλλωστε, ανέκαθεν αποτελούσαν καταφύγιο σε τέτοιου είδους αναταραχές», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην άνοδο των επιτοκίων, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αυτές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στα παραπάνω στοιχεία, δεδομένου ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών επιλέγει να «κλειδώσει» σταθερή δόση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σταθερά επιτόκια, ωστόσο, έχουν αρχίσει να γίνονται εξαιρετικά ασύμφορα για τις τράπεζες, με αρμόδια στελέχη να διαμηνύουν πως προσεχώς το κόστος τους θα αυξηθεί.

Ναι μεν, αλλά για το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης

Καταρχήν θετικές ως προς το στεγαστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίζονται οι τράπεζες, διατηρώντας, ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000 ευρώ που θα δοθούν σε νέους μεταξύ 25 και 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.µ. και έτος κατασκευής έως το 2007, εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο η επίμαχη πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πίτας της αγοράς ή θα… φάει από την υπάρχουσα. Εάν, δηλαδή, αυτοί οι 10.000 δυνητικοί δικαιούχοι σχεδίαζαν έτσι κι αλλιώς να λάβουν στεγαστικό δάνειο και τώρα απλά θα σπεύσουν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει το newmoney, αυτό θα είναι κυμαινόμενο, με την όποια μελλοντική αύξηση από την ΕΚΤ να ισχύει για το ¼ του δανείου, αυτό, δηλαδή, που χρηματοδοτούν οι τράπεζες, γεγονός που σημαίνει πως η όποια επιβάρυνση θα είναι μικρή. Εάν, λοιπόν, το μέσο επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο έχει «ταβάνι» το 4%, στα νέα στεγαστικά δάνεια αυτό θα διαμορφωθεί πέριξ του 1%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (σ.σ. τρίτεκνοι, πολύτεκνοι) θα μηδενιστεί, με τη ΔΥΠΑ να αναλαμβάνει την κάλυψή του. Αυτή είναι η δεύτερη επιφύλαξη των τραπεζών, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο εύκολη η μετατροπή της δανειακής σύμβασης, η οποία έχει συναφθεί, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται, όχι όμως και οι τιμές – «Φωτιά» και στα ενοίκια (γράφημα)

Όλαφ Σολτς: Η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο

Ενεργειακή κρίση: Ένα αρκτικό κύμα ψύχους είναι η πρώτη δοκιμασία για την Ευρώπη