Στο σχέδιο, που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη σύσταση Bad Bank, προκειμένου να… καθαρίσουν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια – κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

«Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι σε μια συστημική κρίση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων και, εάν έχει σχεδιαστεί σωστά, θα μπορούσε να έχει το βέλτιστο όφελος για όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του ιδρύματος Adenauer, αποκαλύπτοντας πως για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση.

Σε μία προσπάθεια δε, να απαντήσει γιατί οι προβλέψεις της ΤτΕ είναι πιο αισιόδοξες, συγκριτικά με αυτές της ΕΕ (ύφεση 5,8% του ΑΕΠ έναντι 9% η ΕΕ), ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως αφενός, η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το τεστ του περιορισμού της πανδημίας, έχοντας πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ θα είχε ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ για εφέτος έναντι 1,1% του ΑΕΠ στο μέσο όρο της Ευρωζώνης και 1,4% του ΑΕΠ για το μέσο όρο της ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το πλήγμα του τουρισμού, που είναι δεδομένο, δεν θα επηρεάσει όσο εκτιμάται το σύνολο της οικονομίας, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος με βάση πρόσφατη μελέτη αποδίδει το 10% του ΑΕΠ και όχι 20% όπως εκτιμούν κάποιοι.

Σε ότι αφορά την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας θύμισε τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ να εντάξει και την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός, που αυξάνει την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς, επίσης και το πρόγραμμα της άμεσης χαμηλότοκης ενίσχυσης μέσω TLTRO’S, το οποίο παρατάθηκε και περιλαμβάνει και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.