Τα μακροοικονομικά σενάρια βάσει των οποίων θα «στρεσαριστούν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ), με τα αποτελέσματα για τους εγχώριους συστημικούς Ομίλους να δημοσιεύονται για πρώτη φορά αναλυτικά στα τέλη του Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, το δυσμενές σενάριο της άσκησης προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9% για την εφετινή χρονιά, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 4,5% το 2024 και σταθεροποίηση με +0,9% το 2025. Όσον αφορά στο βασικό σενάριο, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε +1,5%, +3% και +2,8% για την τριετία 2023 – 2025.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική «βλέπει» τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας να διαμορφώνεται στο 6,2% το 2022 και να επιβραδύνεται στο 1,5% εφέτος, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική, όσο και η νομισματική πολιτική, αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023. Τα επόμενα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει, φθάνοντας το 3% το 2024 και το 2,8% το 2025.

Τα σενάρια για τον πληθωρισμό προβλέπουν στο δυσμενές να «αγγίξει» το 8,3% για εφέτος και το 4,6% και 3,2% την επόμενη διετία. Βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,3% κατά μέσο όρο το 2022, με την Alpha Bank να σημειώνει στο οικονομικό της δελτίο ότι η εν λόγω ετήσια μεταβολή τιμών είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα.

«Ο πληθωρισμός που καταγράφεται το τελευταίο έτος επηρεάζεται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς, σε αντίθεση με το παρελθόν που κατά βάση προσδιοριζόταν από τις μεταβολές της ενεργού ζήτησης. Δεδομένου ότι οι βασικοί μοχλοί της δυναμικής ανόδου του επιπέδου των τιμών από την πλευρά της προσφοράς και του κόστους έχουν μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι το σημείο κορύφωσης (peak) του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική του πορεία, όπως αποτυπώνεται και στις προβλέψεις διαφόρων οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις παραδοχές για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, στο ακραία αρνητικό σενάριο προβλέπεται πτώση στα οικιστικά ακίνητα κατά -2,1% το 2023, -7% το 2024 και αύξηση 2,9% το 2025, ενώ για τα εμπορικά ακίνητα μείωση κατά -9,2% την εφετινή χρονιά, -6,1% το 2024 και -2,2% το 2025.

Τα αποτελέσματα

Όπως είχε γράψει το newmoney, κατόπιν της δημοσίευσης των σεναρίων οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως τον Μάρτιο να υποβάλλουν στην ΕΚΤ τα υποδείγματα της άσκησης συμπληρωμένα, όπως αυτά τους έχουν δοθεί από την εποπτεύουσα αρχή. Εν συνεχεία, θα ξεκινήσουν διαδοχικοί γύροι συζητήσεων, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον προσεχή Ιούνιο. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν από την ΕΒΑ στα τέλη Ιουλίου 2023, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι αυτές που εφέτος καλούνται να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους.

Διαβάστε ακόμα

Standard Chartered: Προειδοποιεί για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)

Απίστευτα κέρδη για την Exxon Mobil – Έβγαζε 6,3 εκατ. δολάρια κάθε… ώρα μέσα στο 2022