Καθαρά κέρδη της τάξης των 56 δισ. δολαρίων εμφάνισε μέσα στο 2022 η Exxon Mobil, βγάζοντας 6,3 εκατ. δολάρια ανά… ώρα. Ένα ποσό, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο όχι μόνο της ίδιας, αλλά όλων των πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης.  

Τα περσινά μεγέθη της Exxon υπερέβησαν αισθητά το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 (45,2 δισ. δολάρια), όταν η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει στα 142 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή 30% άνω της περσινής μέσης τιμής.  

Η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά, καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.   

«Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αποδείχθηκαν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι» επιβεβαίωσε η οικονομική διευθύντρια, Κάθριν Μίκελς, μιλώντας στο Reuters. «Ήταν ένας συνδυασμός ισχυρής αγοράς, ισχυρής παραγωγής και πραγματικά καλού ελέγχου στο κόστος».  

Εάν εξαιρέσουμε, μάλιστα, τις προβλέψεις και τις έκτακτες χρεώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τον φόρο του 1,3 δισ. δολαρίων για τα «ουρανοκατέβατα» έσοδα στην Ευρώπη, τα συνολικά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 59,1 δισ. δολάρια. 

Η παραγωγή, ταυτόχρονα, αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως και έφθασε στα 3,8 εκατ. βαρέλια. Οι δαπάνες για νέα ενεργειακά projects, παράλληλα, ενισχύθηκαν στο +37% και τα 22,7 δισ. δολάρια

Πέραν της Exxon, εξίσου μεγάλη βελτίωση κερδοφορίας καταγράφουν όλες οι εταιρείες του κλάδου, με τα συνδυαστικά κέρδη να προσεγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ανάκαμψη της ζήτησης.

Διαβάστε επίσης

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα