Με τη φράση «οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και η προτεραιότητα τώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», η εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Μοσκοβισί ξεκαθάρισε τη στάση την οποία θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι έναντι των αιτιάσεων του ΔΝΤ, που πιέζει για νέο γύρο AQR και μία νέα ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ., και της ΕΚΤ, που ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο, περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές», δήλωσε το μεσημέρι η Ανίκα Μπράιτχαρντ.  Μία δήλωση ωστόσο που υπογραμμίζει και την πίεση που ήδη ασκείται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά μετά τον εκτροχιασμό που υπήρξε προ της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης από το Κουαρτέτο.

Όλα, όπως φαίνεται, θα κριθούν, στο τέλος του μήνα στην προγραμματισμένη ετήσια ανασκόπηση των στόχων για τα κόκκινα δάνεια με τις εποπτικές αρχές. Θα γίνει ο απολογισμός των επιδόσεων του 2017 και παράλληλα μία ανασκόπηση των στόχων του 2018. Στο μεταξύ όμως συνεχίζεται ο… εξαντλητικός έλεγχος που είναι σε εξέλιξη σε Εθνική και Alpha Bank ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει σε Eurobank και Πειραιώς.

«Όπλα» για τη ραγδαία μείωση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες είναι οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Από την αποτελεσματικότητα τους θα κριθούν πολλά και σίγουρα θα αποτελέσουν αντικείμενο μίας αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων που δύσκολα θα αποφευχθεί. Κάτι που προκαλεί και την ανησυχία των επενδυτών, όπως φαίνεται εξάλλου απ’ την πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών…