Την πλήρη έξοδο από Eurobank και Alpha Bank και τη μείωση περίπου στο μισό του ποσοστού που κατείχε στην Εθνική Τράπεζα «μετρά» σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου ήδη μελετά τις επόμενες κινήσεις του στη «σκακιέρα» της αποεπένδυσης.

Ειδικότερα, πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διάθεση ποσοστού 22% (από σύνολο 40,39%) στην Εθνική Τράπεζα, με το Δημόσιο να εισπράττει 1,06 δισ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η πιο επιτυχημένη την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πράγματι, η ζήτηση υπήρξε «εκρηκτική», τόσο από πλευράς των ξένων (όπως έγραψε το newmoney, «παρών» στο placement έδωσαν μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», όπως οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco), στους οποίους κατανεμήθηκε το 80% των προσφερόμενων μετοχών, όσο και από τους Έλληνες. Ειδικά όσον αφορά στο ελληνικό βιβλίο, το 60% των μετοχών κατευθύνθηκε στο retail και το 40% σε ειδικούς επενδυτές, με τις συνολικές αιτήσεις αγοράς να ξεπερνούν τις 7.300 και την τιμή διάθεσης να «κλειδώνει» εντέλει στα 5,30 ευρώ/μετοχή.

«Η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης του ποσοστού μετοχών μας στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (8,9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 2,9 φορές για το Ελληνικό ή οκτώ φορές – μεσοσταθμικά – για τη συνολική προσφορά), προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρις ευρώ), αρκετοί εκ των οποίων συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιό τους μία ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά ή ξανά μετά από πολλά έτη», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανταπόκριση και από το ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχής συναλλαγή πώλησης του 22% της Εθνικής Τράπεζας είναι το τρίτο ορόσημο της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες αργότερα η ολοκλήρωση του deal με τη UniCredit για την απόκτηση του 9% στην Alpha Bank, την πρώτη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα μετά από 17 χρόνια.

Μόλις χθες, μιλώντας στο συνέδριο Greece Talks που διοργάνωσαν το «Πρώτο Θέμα» και το Travel.gr., ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, εστίασε στις τρεις υπεραξίες που «ξεκλειδώνει» η επίμαχη συμφωνία. «Θα επικεντρωθούμε σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι να δανειστούμε τεχνογνωσία και να προσφέρουμε νέα προϊόντα στους πελάτες μας. Το δεύτερο είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας πρόσβαση στις 13 αγορές που έχει παρουσία η UniCredit. Και το τρίτο, είναι το κομμάτι της εξωστρέφειας, εξαιρετικά κομβικό για εμάς. Μετά από 15 χρόνια, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ‘κοιτούσε’ προς τα μέσα, τώρα ‘κοιτάει’ προς τα έξω. Κοιτάζει να εξελιχθεί με όρους εξέλιξης δραστηριοτήτων, να βοηθήσει τους πελάτες του να κάνουν πιο γρήγορα τις δουλειές τους και εκτός συνόρων. Και για εμάς αυτό είναι κομβικό με τη συμφωνία που κάναμε με τη UniCredit», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως ο ιταλικός Όμιλος απέκτησε 211.138.299 κοινές μετοχές έναντι ποσού 1,39 ευρώ (σ.σ. κατόπιν αναθεώρησης από 1,33 ευρώ), με τα έσοδα για το Δημόσιο να προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Την «αυλαία» της αποεπένδυσης άνοιξε πρώτη η Eurobank, η οποία στις αρχές του περασμένου μήνα επαναγόρασε το 1,4% που κατείχε σε αυτήν το ΤΧΣ, έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η προσφορά της τράπεζας αφορούσε στην απόκτηση των 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών μέσω στοχευμένης επαναγοράς (targeted share buy-back), έναντι τιμήματος 1,80 ευρώ/μετοχή.

Οι επόμενες κινήσεις

«Θα συνεχίσουμε τη πορεία της αποεπένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας». Η επίμαχη δήλωση του CEO του ΤΧΣ σηματοδοτεί τις επόμενες κινήσεις του Ταμείου, αναφορικά με τη διάθεση του εναπομείναντος ποσοστού στην ΕΤΕ, αλλά και την έξοδο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως έγραψε το newmoney, το ποσοστό του Ταμείου στην ΕΤΕ μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς μειώνεται από το 40,39% στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές, οι οποίες βάσει Νόμου δεν είναι δυνατόν να διατεθούν πριν την παρέλευση 6μήνου. Αυτός ο περιορισμός, ωστόσο, ισχύει μόνο για τις συναλλαγές που αφορούν στην ίδια τράπεζα και άρα, το Ταμείο θα μπορούσε κάλλιστα να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς (27%).

Στόχος του ΤΧΣ, πάντως, είναι η αποεπένδυση από την τελευταία να πραγματοποιηθεί το 2024 και πιθανότατα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ακολουθώντας ανάλογη με την ΕΤΕ διαδικασία, δηλαδή, το «σπάσιμο» των ποσοστών και τη διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς.

Διαβάστε ακόμη:

Από Δεκέμβριο «ρέει χρήμα» €2,3 δισ. με μέτρα ανακούφισης

Ο Μητσοτάκης και οι προβλέψεις του, το φορολογικό και ο Χατζηδάκης, Κασσελάκης, τα παϊδάκια και το karma του Τσίπρα, ο Γκριμάλντι και οι… 190 της Ιριδας

Γκάγκικ Απκαριάν: Πώς και γιατί αποκτήσαμε τη Frigoglass – Θεαματική η ανάκαμψη της Ελλάδας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ