Να μετατρέψει την κρατικοποιημένη Monte Paschi di Siena στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου συγχωνεύσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, λίγες εβδομάδες πριν την πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

Η Ρώμη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εξετάζει το πώς θα καταστήσει την παλαιότερα τράπεζα του κόσμου -ιδρυθείσα τον 15ο αιώνα- ως τον βασικό πυλώνα ενός νέου τραπεζικού ομίλου, ο οποίος θα σπάσει τη διαρχία των Intesa Sanpaolo και UniCredit.

H νυν διοίκηση της Monte dei Paschi φέρεται να τάσσεται υπέρ του προωθούμενου σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση με κάποια άλλη τράπεζα, παρόμοιου μεγέθους, όπως η Banco BPM ή BPER Banca.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις, ενώ οι εμπλεκόμενες τράπεζες αρνούνται κάθε ενδιαφέρον σύμπραξης με την Monte dei Paschi.

Σε κάθε περίπτωση, το προωθούμενο σχέδιο για τη δημιουργία ενός 3ου τραπεζικού πόλου συνιστά ορόσημο για τη δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι. Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημόσιο δεν διαθέτει μερίδια μετοχών στην BPM ή στην BPER, και δεν έχει -τουλάχιστον επισήμως- τη δύναμη για να «σπρώξει» τα πράγματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

«Το σχέδιο δεν είναι εφικτό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να πουλήσει το μερίδιο μετοχών της για να αγοράσει χρόνο. Όμως, η πώληση μετοχών χωρίς να υπάρχει στρατηγικός εταίρος, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη μετοχή» εξηγεί ο Βινσέντσο Λόνγκο, αναλυτής στην IG.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός του 2023 να διαθέσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, ύψους έως 15%, σε μια προσπάθεια άντλησης επιπλέον ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα.

Από τις αρχές του 2023, η μετοχή της τράπεζας εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση απ’ όλες τις εισηγμένες στον βασικό δείκτη FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Την Τετάρτη, δε, η πτώση έφθασε έως το 4,3%.

Η Ιταλία είχε εθνικοποιήσει την τράπεζα της Σιένας το 2017, με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει το 64% των μετοχών. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, το δημόσιο «έριξε» ακόμη 1,6 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της διάσωσης στα 18 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει ζητήσει από την Ιταλία να αποχωρήσει πλήρως από την Monte dei Paschi είτε φέτος, είτε το 2024.

Η Monte dei Paschi, η οποία ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα κι αποτελεί το παλαιότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης, θεωρείται αυτήν την στιγμή η 5η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.

Διαθέτει περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια πελάτες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 120 δισ. ευρώ. Στο β’ τρίμηνο του 2023, η διοίκηση παρουσίασε καθαρά έσοδα 383 εκατ. ευρώ, ένα ποσό 10πλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ρώμης είχε προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο συγχώνευσης της Monte dei Paschi, αλλά η συμφωνία «χάλασε» στις οικονομικές λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κένεντι και τα πρώτα (χλωμά) γκάλοπ, το σπασμένο υπουργικό, η 700άρα και ο μαύρος στρατός του Μάγειρα και το σφυρί στην Ελαφόνησο

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Πλειστηριασμοί: Θρίλερ με τη βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ