Το «κουμπί» της εξόδου από τις τράπεζες πάτησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εκκινώντας τη διαδικασία αποεπένδυσης από τη Eurobank, η οποία πρότεινε την επαναγορά του 1,4% έναντι ποσού 1,80 ευρώ/μετοχή.

«Η τράπεζα έδωσε ένα premium της τάξεως του 17% εν συγκρίσει με το χθεσινό κλείσιμο (σ.σ. 1,535 ευρώ), ενώ είναι 10% πάνω από την υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ποτέ», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, σημειώνοντας πως σε συνδυασμό με την αίρεση ότι σε περίπτωση που η τιμή στο ταμπλό ξεπεράσει το 1,80 ευρώ, τότε η Eurobank θα αναλάβει να καλύψει τη διαφορά, η συναλλαγή μπορεί εκ προοιμίου να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη. Κύριο μέλημα του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Ηλία Ξηρουχάκη, άλλωστε, ο οποίος και έχει αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες αποεπένδυσης, με ορίζοντα το 2025, είναι η μεγιστοποίηση πάσης φύσεως οφέλους, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για την τράπεζα, με όρους απόλυτης διαφάνειας.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση της Eurobank αφορά στην επαναγορά 52.080.673 κοινών ονομαστικών μετοχών, με κόστος περίπου 94 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ από την πλευρά του, ξεκίνησε ήδη από χθες, Δευτέρα, τον ανταγωνιστικό διάλογο, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να διεκδικήσουν – το αργότερο έως τις 6 Οκτωβρίου – το προς διάθεση «πακέτο». Σύμφωνα με σχετική αναφορά του κ. Ξηρουχάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του στο newmoney, «στη δημοσιευμένη ήδη από τα τέλη του 2022 στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου αναφέρεται με σαφήνεια ως βασική αρχή η τήρηση μιας διαφανούς και ανταγωνιστικής (διαγωνιστικής) διαδικασίας, ανεξαρτήτως του τύπου και της δομής οιασδήποτε συναλλαγής επιλεγεί. Αυτό θα τηρηθεί και μάλιστα, με ιδιαίτερη ευλάβεια, δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη συναλλαγή αποεπένδυσης από την πλευρά του Ταμείου και στην περίπτωση της στοχευμένης επαναγοράς των μετοχών που διατηρεί το ΤΧΣ στη Eurobank».

Στο πλαίσιο αυτό, η συναλλαγή με την τράπεζα θα ολοκληρωθεί εφόσον:

1) Το Ταμείο δεν επιλέξει προτιμώμενο πλειοδότη μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας, και

2) Η τρέχουσα τιμή (spot price) της μετοχής κατά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την ημερομηνία λήξης της ανταγωνιστικής διαδικασίας θα είναι χαμηλότερη από, ή ίση με, την προσφορά ή, σε περίπτωση που η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη από την προσφορά η Eurobank θα ασκήσει το δικαίωμα αναθεώρησης της προσφοράς, ώστε να προσφέρει την τρέχουσα τιμή.

Η συνέχεια

Η συνέχεια της αποεπένδυσης θα αφορά – πιθανότατα – τη διάθεση ενός ποσοστού – περίπου 20% – της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία το Ταμείο κατέχει συνολικά το 40,3%, ενώ ακολουθούν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, για την πώληση του 9% και 27% αντίστοιχα.

Ανεξαρτήτως της σειράς που θα επιλεγεί, πάντως, ένα είναι βέβαιο: το story των ελληνικών τραπεζών έχει γίνει εκ νέου ελκυστικό για τους επενδυτές, κυρίως διεθνείς, αλλά και εγχώριους, οι οποίοι αναμένουν σήμα για να ξεκινήσουν τις τοποθετήσεις τους.

Από τις αρχές του χρόνου δε, ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 83% (από ελάχιστη τιμή 502,56 μονάδες σε μέγιστη τιμή 1.117,78 μονάδες), γεγονός που «μαρτυρά» τις προοπτικές του κλάδου. Μόλις χθες, Δευτέρα, άλλωστε, ο επίμαχος δείκτης έκλεισε στο… πράσινο, καταγράφοντας κέρδη 1,28%, όταν το χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με – έστω και οριακές – απώλειες.

Διαβάστε ακόμη

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Tο πλάνο για το εμβληματικό «κτίριο Ρούσβελτ» στη Θεσσαλονίκη (pics)

Τζόναθαν Μέντβεντ (OurCrowd): «Αναζητούμε ευκαιρίες στην Ελλάδα – Τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία startup επενδύσιμη»

Η Θεσσαλία επιταχύνει τα αντιπλημμυρικά στην Αττική και φέρνει νέα έργα στον Κηφισό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ