Στο επόμενo διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας – στις 12 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου – παραπέμπεται το ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το deal με το CVC, με συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα να είναι εκ νέου στο τραπέζι.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διοίκηση της ΕΤΕ άνοιξε τα χαρτιά της γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να πείσει το σύνολο των μετόχων, μερίδα των οποίων θεωρεί χαμηλό το τίμημα για το 80% του ασφαλιστικού «βραχίονα», επιχειρώντας σύγκριση και με την αντίστοιχη συμφωνία AXA και Generali.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές είναι οι εξής:

α) Είτε να επικυρωθεί η συμφωνία με το CVC, μιας και, όπως ανέφεραν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η διοίκηση και όχι τα μέλη του ΔΣ καλείται να πάρει την επίμαχη απόφαση. Το CVC, άλλωστε, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds, με δραστηριοποίηση, τόσο σε Γαλλία και Βρετανία, όσο και σε Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία.

β) Είτε να προχωρήσει σε ΙΡΟ, δηλαδή τη δημόσια προσφορά άνω του 51% έως 80% των μετοχών της ασφαλιστικής. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον Σύλλογο των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής που επικαλείται τα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, η χρηματιστηριακή της αξία θα ανέρχονταν για το 100% σε (1,081* 0,130/0,145) = 970 εκατ. ευρώ ή αντίστοιχα για το 80% σε 775 εκατ. ευρώ.

γ) Είτε να προχωρήσει σε συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης, με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων 1,6 δισ. ευρώ

Φίλιπ Ντόιτσερ (Teamviewer): Σε τροχιά επέκτασης το hub στα Ιωάννινα φέτος
ΛΑΡΚΟ: Αρχίζει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση – Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον