Αντίστροφα μετράει  πλέον ο χρόνος για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς, με την επενδυτική κοινότητα να αναμένει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ποσοστό, αλλά κυρίως την τιμή της διάθεσης του «πακέτου» των μετοχών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι διαδικασίες έγκρισης από το Ταμίο και την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς θα τρέξουν μέσα στο Σαββακτοκύριακο με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει στις 4 Μαρτίου.  Τότε θα ανοίξουν δύο βιβλία – ένα για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά σε εγχώριους επενδυτές και ένα για τη Διεθνή Προσφορά σε ξένους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του accelerated book building – με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να καταδεικνύουν πως θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους Έλληνες μικρομετόχους.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εμπλεκόμενους να έχουν ήδη προκρίνει τη διάθεση συνολικά του 27% που κατέχει το ΤΧΣ, αξιοποιώντας το θετικό momentum που υπάρχει όχι μόνο για τα τραπεζικά assets, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η 3η μετά τις Eurobank και Alpha Bank που ιδιωτικοποιούνται. Θεωρείται βέβαιο πως το placement της Τράπεζας Πειραιώς θα έχει εξίσου σημαντική υπερκάλυψη με αυτό της ΕΤΕ, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται με μικρό discount.

Σε δεύτερο χρόνο, το ενδιαφέρον της αγοράς θα εστιαστεί στις νέες μετοχικές ισορροπίες, οι οποίες θα προκύψουν μετά το placement. Αξίζει να αναφερθεί πως, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023 που δημοσίευσε η τράπεζα την Τρίτη, η μετοχική της σύνθεση παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Ειδικότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο το ΤΧΣ κατείχε άμεσα συνολικά 337.599.150 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ το υπόλοιπο 73% κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα:

  • Ο John Paulson κατείχε έμμεσα, μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας Paulson&Co, 232.758.919 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 18,62%. Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό της συμμετοχής του.
  • Η Helicon Investments Limited κατείχε έμμεσα (μέσω του Helicon Long Short Equity Fund Master ICAV) 54.373.407 κοινές μετοχές, ήτοι 2,368% και 33.271.381 μετοχές ή 2,661% δικαιώματα ψήφου, προερχόμενα από χρηματοοικονομικά μέσα. Συνολικά, δηλαδή, η Helicon κατέχει 117.251.976 μετοχές ή 9,377% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.
  • Το 39% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχεται από νομικά και το 6% από φυσικά πρόσωπα, με τη, τράπεζα να σημειώνει πως «η ισχυρή διεθνής παρουσία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των μετοχών σε διασπορά (free float) κατέχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025

5 τρόποι να τονώσουμε την ψυχική μας υγεία

7 top secret κτίρια από το Βατικανό έως τον Αρκτικό Ωκεανό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ