Την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου αναμένει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να ανακοινώσει την επίσημη κατανομή των νέων μετοχών που διατέθηκαν μέσω συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις όποιες εκπλήξεις να μην αφορούν στην τριάδα των βασικών επενδυτών (cornerstone investors), οι οποίοι, άλλωστε, είχαν από νωρίς κατοχυρώσει τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φέρεται να εκδήλωσαν περίπου 200 θεσμικοί επενδυτές (σ.σ. στο ξένο βιβλίο), με την υπερκάλυψη να «αγγίζει» τις οκτώ φορές. Όσον αφορά στους Έλληνες, το… παρών έδωσαν περί τους 10.000 ιδιώτες, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτεται πάνω από δύο φορές. Υπενθυμίζεται πως για τους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους ίσχυσε το δικαίωμα προνομιακής κατανομής, καλύπτοντας την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερέβαινε την αναλογία συμμετοχής του, τότε θα ικανοποιείτο κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην prorata συμμετοχή του. Σε κάθε περίπτωση, η αναλυτική έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη και αφού το allocation των νέων μετοχών «περάσει» από το διοικητικό συμβούλιο. Στις 5 Μαΐου αναμένεται η έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και η τελική ημερομηνία για την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών (πιθανότατα η 7η Μαΐου).

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραμένει εκ των βασικών επενδυτών, με ποσοστό πέριξ του 27% ή σχεδόν 306 εκατομμύρια νέες μετοχές. «Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που του παρέχει ο Νόμος και με γνώμονα την αποστολή του στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, το ΤΧΣ συμμετείχε μαζί με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές υπό τους ίδιους όρους στην διεθνή προσφορά», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του και συνέχιζε: «Η σημαντική ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της τράπεζας για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της και στην ικανότητά της να προσελκύει σημαντικά νέα κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνθηκε η προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα». Αξίζει να αναφερθεί πως σταδιακά το ΤΧΣ θα πρέπει να αποεπενδύσει από όλες τις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Eurobank, στην οποία, άλλωστε, κατέχει και το χαμηλότερο ποσοστό (1,40% ή 52 εκατομμύρια μετοχές έναντι 10,96% ή 169 εκατομμύρια μετοχές στην στην Alpha Bank και 40,39% ή 369 εκατομμύρια μετοχές στην Εθνική Τράπεζα).

Ακολουθεί ο Τζον Πόλσον, με μερίδιο 18,6% από 4,61% προ της ΑΜΚ. Όπως έγραψε το newmoney , προερχόμενος από ένα σπίτι μεταναστών, με πατέρα από το Εκουαδόρ και μητέρα με γαλλική και νορβηγική καταγωγή, ο Πόλσον χρειάστηκε να φθάσει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του για να αποφασίσει ποιον δρόμο ήθελε να ακολουθήσει.

Σπούδασε στο New York University, έκανε MBA στο Harvard και έπιασε δουλειά σε μία συμβουλευτική εταιρεία, προτού «αποφοιτήσει»  για την Wall Street. Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές του τοποθετήσεις (τόσο στην Πειραιώς, όσο και στην Alpha Bank) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, εντούτοις ο ίδιος σε πρόσφατη τοποθέτησή του σημείωσε πως οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι πλέον ελκυστικές. «Επενδύσαμε αρχικά, δεν μας βγήκε όπως περιμέναμε, επενδύσαμε ξανά και μας ‘χτύπησε’ η πανδημία. Αλλά σε αυτό το σημείο βλέπουμε την οικονομία να αναρρώνει και πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι πλέον ελκυστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 22ου Capital Link Invest in Greece Forum, για να προσθέσει: «Παρά τις νέες προκλήσεις οι τράπεζες καταφέρνουν να τις αντιμετωπίσουν πολύ καλά. Η βασικότερη εξ αυτών παραμένει η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων που προέρχονται από το παρελθόν. Όσο το πετυχαίνουν θα έχουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Ο ‘Ηρακλής’ αποδείχθηκε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και όλες θα το χρησιμοποιήσουν για να επιταχύνουν την μείωση. Με τον τρόπο αυτό το PPI θα αυξάνεται».

Όσον αφορά στον Αριστοτέλη Μυστακίδη ή αλλιώς στον «Βασιλιά του Χαλκού», αυτός διατηρεί ποσοστό 2,9% στην Πειραιώς έναντι 3,04% προ ΑΜΚ. Γεννημένος το 1962 στη Ρώμη, όπου και εργαζόταν ο πατέρας του ως βιολόγος για τα Ηνωμένα Έθνη, μετακόμισε λίγα χρόνια αργότερα στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα οικοτροφείο στο Essex, πριν τελικά σπουδάσει στο London School of Economics (LSE). Η προσωπικότητά του, σε συνδυασμό με τις γνώσεις του – μιλούσε έξι γλώσσες – τράβηξε την προσοχή στελεχών της Cargill, προσφέροντάς του εργασία στον κλάδο των έγχρωμων μετάλλων. Αποδεχόμενος την πρόταση, παρέμεινε στην αμερικανική εταιρεία για μία εξαετία, για να μεταπηδήσει – το 1993 – στην Marc Rich & Co. Πρόκειται για την εταιρεία, που μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε Glencore και η οποία έμελε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Χάρη σε αυτήν, άλλωστε, κατάφερε το 2011 και εφόσον είχε προηγηθεί η δημόσια εισαγωγή της να καταλάβει μία θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο.

Τέλος, το Helicon, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, μετά την ΑΜΚ αποκτά ποσοστό 5,22 στην Πειραιώς.

Ποσοστό πέριξ του 20% στην Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να μοιράζονται ισχυρά ονόματα, όπως το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο Norgres, αλλά και οι Fidelity, Blackrock, Bain Capital, Fiera Capital κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Η επόμενη μέρα της αναβάθμισης: Ανάπτυξη 3,8% και στο βάθος… νέο  ομόλογο

Προσοχή, προσοχή: Το σφυρί «χτυπάει» για ακίνητα, οικόπεδα, σκαφάρες ακόμα κι αυτοκίνητα, όλα από χέρι first class! 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Κάνει το Ιόνιο… Καραϊβική