Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με τη συγχρηματοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το γ’ τρίμηνο 2023, η ζήτηση για στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου 2023 και τα κριτήρια χορήγησης για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως έναν βαθμό.

Κατά το β΄ τρίμηνο 2023, η συνολική ζήτηση δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, αν και η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε ως έναν βαθμό, λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων στα δάνεια συγχρηματοδότησης με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) της ΕΕ. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τέλος, η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

H κλιματική «κόλαση» θα μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα

Δηλώσεις εισοδήματος: Απομένουν 1 εκατ. Ε1 και… ούτε 4 εργάσιμες

Big Solar: «Champion» με… big score στις οικονομικές επιδόσεις (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ