Ώρα αποφάσεων για παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς απομένουν μόλις 6 ημέρες ως τη λήξη της διορίας και περίπου 1.000.000 φορολογικές δηλώσεις (σχεδόν 1 στις 6) δεν έχει ακόμα υποβληθεί. Για να υποβληθούν εμπρόθεσμα όλες, θα απαιτείτο να υποβάλλονται πάνω από 150.000 δηλώσεις Ε1 ημερησίως έως τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 3μμ, που θα λήξει η διορία υποβολής τους.

Θεωρητικά, όμως, αφού στην πραγματικότητα απομένουν μόλις 4 εργάσιμες ημέρες (εκ των οποίων… μισή Δευτέρα) και την ίδια στιγμή οι πυρκαγιές και ο πρωτοφανής σε διάρκεια καύσωνας έχει περιορίσει (με εντολή και του υπουργείου Εργασίας) την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τους παραπάνω λόγους -και όχι μόνον- στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζουν ήδη να δοθεί παράταση όχι μόνο για τις πυρόπληκτες περιοχές (που δίνονται αυτομάτως και για πάνω από δύο μήνες), αλλά και για το σύνολο της χώρας. Και μεταθέτουν για το 2024 την πρώτη -εφόσον επιτευχθεί- πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά τα αιτήματα που έχουν κατακλύσει το ΥΠΕΘΟ για παράταση έως και 30 Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο δεν ευνοούν μετάθεση της προθεσμίας υποβολής πέραν της 25ης ή της 30ής Αυγούστου, το αργότερο. Και αυτό διότι, για να ξεκινήσει ο υπολογισμός και η καταβολή (διπλής) δόσης του νέου επιδόματος market pass τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Και έτσι ακόμα, πάντως, θα διατηρούνται οι 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης, αλλά με τη διαφορά ότι για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις πρώτες δύο δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Επίσης, στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται να παραταθεί και η έκπτωση του 3%, εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

«Καραμπόλες»

Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, φέτος δεν έχουν υποβληθεί ποτέ πάνω από 100.000 δηλώσεις Ε1 μέσα σε μία μέρα (μόνο στις 11 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 92.500 δηλώσεις). Και με τους ρυθμούς αυτούς, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 εβδομάδες ακόμα (10 εργάσιμες) για να υποβληθούν οι συνολικά 6,4 – 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων που αναμένονται φέτος.

Ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν στην υποβολή των δηλώσεων οι εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Εξέλιξη που με τη σειρά της επηρεάζει την υποβολή όσων δηλώνουν κέρδη από εταιρείες, φέρνοντας πιο κοντά τις αποφάσεις για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, και καθώς υποβάλλονται νεότερες δηλώσεις, βγαίνουν όλο και πιο «καυτά» εκκαθαριστικά: Σχεδόν 1 στα 2 τις ημέρες αυτές βγαίνει χρεωστικό και ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα, φτάνοντας ήδη «κατά κεφαλήν» στα 1.285 ευρώ.

Αν και είναι χαμηλότερα από τα περίπου 1.400 ευρώ, στα οποία κατέληξε πέρυσι ο μέσος πρόσθετος φόρος, το πιθανότερο είναι πως ο λογαριασμός της φετινής λυπητερής από την Εφορία θα φθάσει ακόμη πιο ψηλά.

Διαβάστε ακόμη

Ιωάννης Μίχος – Σταύρος Μήτσης: Ενώνουν δυνάμεις και ετοιμάζουν εξαγορές με στόχο το «ξενοδοχείο νέα γενιάς»

Τουρισμός: Η διαχείριση της κρίσης και η επόμενη ημέρα – Ο στόχος για τη Ρόδο

ΔΕΗ: Χτίζει τον βαλκανικό «γίγαντα» στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο που φτάνει ήδη τα 850 MW

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ