Σε εκδόσεις τίτλων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που προσμετρώνται στα στοιχεία MREL (Minimum Requirement of Own Funds and Eligible Liabilities), ύψους 2,868 δισ. ευρώ προχώρησαν το γ’ τρίμηνο του 2021 οι συστημικές τράπεζες, με τις ανάγκες να διαμορφώνονται σε 16,1 δισ. ευρώ έως το 2026.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να πληρούν ανά πάσα στιγμή μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων. Η απαίτηση MREL αφορά σε στοιχεία παθητικού και ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που μπορούν εν δυνάμει να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση ζημιών και για την ανακεφαλαιοποίησή τους σε περίπτωση εξυγίανσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εξασφαλιστεί η συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών των υπό εξυγίανση ιδρυμάτων και να αποφευχθεί η έκθεση δημόσιων πόρων σε κίνδυνο απώλειας.

«Ο μέσος στόχος για την απαίτηση MREL σε επίπεδο Τραπεζικής Ένωσης ανερχόταν σε 26,11% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο για το α’ τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού αποθέματος ασφαλείας (Combined Buffer Requirement on top of MREL) και παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον στόχο με στοιχεία Δεκεμβρίου του 2020. Το ποσό που υπολειπόταν για την κάλυψη του στόχου ήταν ίσο με 23,6 δισ. ευρώ ή 42,2 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί και το εποπτικό απόθεμα ασφαλείας. Για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες, με στοιχεία 31.03.2021, ο σταθμισμένος μέσος όρος του ύψους των διαθέσιμων στοιχείων MREL ανέρχεται σε 16,08% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο, έναντι 25,93% του σταθμισμένου μέσου όρου του ελάχιστου δεσμευτικού στόχου MREL», τονίζει χαρακτηριστικά στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το συνολικό ύψος των στοιχείων MREL για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 26,312 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι 01.01.2026 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα πρέπει αυξήσουν τα στοιχεία MREL κατά 16,118 δισ. ευρώ. Εντός του α’ τριμήνου του 2021 οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε εκδόσεις τίτλων – senior prefered ομολόγων (υψηλής εξασφάλισης ), Tier II (μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα) ή AT1 τίτλους – και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που προσμετρώνται στα στοιχεία MREL, ύψους 2,868 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ποσό 2,4 δισ. ευρώ σχετίζεται με την κεφαλαιοποίηση των CoCos και του τελευταίου coupon της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξέδωσαν από το 2018 τίτλους, συνολικού ύψους 5,850 δισ. ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ποσό 950 εκατ. ευρώ που αφορά στη μετατροπή προνομιούχων μετοχών της ERB σε τίτλους Tier 2).

Ιδίως μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου του 2021 οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξέδωσαν τίτλους, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με προηγούμενα έτη, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ανάγκη κάλυψης των στόχων MREL και στη σταθεροποίηση των συνθηκών στις αγορές κεφαλαίου. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το κόστος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο για τους τίτλους που εκδόθηκαν το 2020 και το α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με τις εκδόσεις του 2018 και 2019.

«Τον τελευταίο χρόνο το κόστος έκδοσης παρουσιάζει μία σταθεροποίηση. Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, τα ισχυρά στοιχεία αγοράς (όπως η επενδυτική ζήτηση, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει μία διευκολυντική νομισματική πολιτική) διατήρησαν το κόστος έκδοσης σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις πληθωριστικές τάσεις. Με στοιχεία Ιουνίου του 2021, ο δείκτης τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ανερχόταν σε επίπεδο 1,1 φορές πάνω από το επίπεδο πριν την εμφάνιση του COVID-19», εξηγεί και προσθέτει: «Λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ποσού των στοιχείων MREL που θα πρέπει να εκδώσουν μέχρι την 01.01.2026 τα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα και στο βαθμό που το κόστος έκδοσης για αυτά εξακολουθήσει να ανέρχεται σε υψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο επίπεδα, η έκδοση τίτλων από τα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην ήδη πιεσμένη κερδοφορία τους».

Νέες εκδόσεις

Στην έκδοση τίτλων senior prefered, ύψους έως ενός δισ. ευρώ, προσανατολίζεται για το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς, με την Eurobank να προγραμματίζει για το ίδιο έτος να βγει στις αγορές με εκδόσεις έως 600 εκατ. ευρώ AT1 και 200 εκατ. ευρώ Tier II. Ομόλογα έως ένα δισ. ευρώ της κατηγορίας Tier II και ΑΤ1 προετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Alpha Bank στρέφεται σε εκδόσεις senior preferred και ΑΤ1 ομολόγων έως και 800 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Αθήνα, Χανιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες (πίνακας)

Καφές: Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του – Τι προβλέπεται για το 2022

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι αποκλείονται – Για ποιους λόγους «κόβεται» η αίτηση (vid)