Τις θυγατρικές του εξωτερικού θέτουν στο μικροσκόπιό τους η μία μετά την άλλη οι εγχώριες τράπεζες, σε μία προσπάθεια να… τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, επιλέγοντας σε ποιες αγορές θα αποεπενδύσουν και σε ποιες θα ενισχύσουν την παρουσία τους.

Προς επίρρωση, η Alpha Bank, η οποία και άνοιξε πρώτη τον… χορό των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2021, εξαιτίας της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή της αφενός, να αναπτύξει τις εργασίες της στην Ρουμανία και αφετέρου, να πωλήσει τις θυγατρικές σε Αλβανία και Λονδίνο. Πιο αναλυτικά, έχοντας ήδη ενοποιήσει κάτω από μία 100% θυγατρική holding εταιρία τις διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην περίπτωση της Ρουμανίας η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε ετήσια αύξηση κερδών 11%, γεγονός που θα συμβάλει σε αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 10%.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Alpha Bank κατέχει μερίδιο 4,4% στην χώρα, αποτελώντας την 6η μεγαλύτερη τράπεζα, ενώ με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021 τα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν κατά 1,7%, στα 2,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, στα 2,6 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 31,7 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα αρνητικά από τη χαμηλότερη πορεία του υποκείμενου επιτοκίου αγοράς, καθώς και από ζημίες που προέκυψαν κυρίως από μη τραπεζικές δραστηριότητες και τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 29,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,2%. Στον αντίποδα, πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει στην πώληση, τόσο της Alpha Bank Albania (project Riviera), με την προβλεπόμενη υπογραφή να έχει μπει έως το τέλος του 2021, εξοικονομώντας στην τράπεζα 400 εκατ. ευρώ, όσο και στην πώληση της Alpha Bank London (project Crown), με το deal να κλείνει, επίσης, έως το τέλος του 2021. Το όφελος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

«Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της παρουσίας μας, όχι μόνον οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών, αξιοποιώντας κάθε καλή ευκαιρία που θα εμφανιστεί, όπως κάναμε στο παρελθόν στην Βουλγαρία». Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, υπενθυμίζοντας το επιτυχημένο deal με την Τράπεζα Πειραιώς στη γειτονική χώρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βουλγαρία κατέγραψε καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ, τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων (PPI) αυξήθηκαν κατά 2%, στα 30 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν 2%, ενώ υπήρχε μηδενικός σχηματισμός νέων «κόκκινων» δανείων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 6,6%. Πέραν της Βουλγαρίας η Eurobank διαθέτει ισχυρή παρουσία και σε Σερβία και Κύπρο, με την τελευταία να εμφανίζει καθαρά έσοδα 15 εκατ. ευρώ, μειωμένα λειτουργικά έξοδα κατά 6% και δείκτη NPEs στο 3,4%.

Σε εκκρεμότητα η εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου από την AstroBank

Σε εκκρεμότητα – εδώ και σχεδόν ένα χρόνο – συνεχίζει να τελεί η εξαγορά της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο από την AstroBank, με πηγές της αγοράς να εκτιμούν πως το deal θα ναυαγήσει.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα από την μεγαλόνησο, η νέα διεύθυνση της AstroBank φέρεται να ζήτησε από την ΕΤΕ επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, αίτημα, το οποίο η διοίκηση της τράπεζας απέρριψε. Σε περίπτωση, πάντως, που η συμφωνία ολοκληρωθεί, το σύνολο ενεργητικού της AstroBank θα μεγαλώσει κατά 30%, «αγγίζοντας» τα 2,9 δισ. ευρώ, οι μεικτές χορηγήσεις θα αυξηθούν σε 1,4 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών σε 2,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα η ΕΤΕ έχει ήδη αποεπενδύσει από επτά θυγατρικές στο εξωτερικό – κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία – ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ  από πλευράς ενεργητικού.

Στα 30,1 δισ. ευρώ το ενεργητικό των τραπεζών στο εξωτερικό

Στο μεταξύ, την παρουσία τους στο εξωτερικό συνέχισαν να περιορίζουν οι ελληνικές τράπεζες, με το ενεργητικό τους να διαμορφώνεται το 2019 στα 30,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής των εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, η Τράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από την Αλβανία και ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Eurobank της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, ενώ η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη θυγατρική της στη Ρουμανία. Ως εκ τούτου, το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό έπεσε στο 11,7% τον Δεκέμβριο του 2019 έναντι 12,7% τον ίδιο μήνα του 2018. «Οι διεθνείς δραστηριότητες παρέμειναν κερδοφόρες. Το 2019 τα κέρδη προ φόρων ‘άγγιξαν’ τα 118 εκατ. ευρώ έναντι 151 εκατ. ευρώ το 2018 σε συγκρίσιμη βάση. Ζημιογόνες ήταν οι δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αλβανία», σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Όσον αφορά στην κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αυτή που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις διεθνείς δραστηριότητες, αντιπροσωπεύοντας το 76,3% του συνολικού ενεργητικού, με κυριότερη παρουσία σε Κύπρο και Βουλγαρία. Το μερίδιο της δε, στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (87,8% και 82% αντίστοιχα), όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν το 21,4%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο πρώτο.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Mητσοτάκης: Ετοιμοι να το ενεργοποιήσουμε νωρίτερα

Ελλάκτωρ: Εντός Ιουλίου ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ

Πάγιες δαπάνες: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι