Διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους δρομολογούν οι τράπεζες που πέρυσι κέρδισαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από προμήθειες σε εργασίες, όπως το asset management.

Ειδικότερα, σε μία περίοδο όπου οι τράπεζες απειλούνται από ένα νέο… κύμα «κόκκινων» δανείων, ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την εκτόξευση του πληθωρισμού, μία αύξηση στα έσοδα από προμήθειες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο, αποσυμπιέζοντας το ενεργητικό τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η μία μετά την άλλη αναζητούν εναλλακτικές πηγές, με τη διαχείριση κεφαλαίων να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2022 – 2025 – από 390 εκατ. ευρώ το 2021 σε 530 εκατ. ευρώ – μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών στο asset management και τη διαχείριση ακινήτων, προσδοκά η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο business plan, ένας πρόσθετος τομέας, στον οποίο η τράπεζα φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετική θέση, είναι αυτός του asset management, στοχεύοντας σε περίπου 12 δισ. ευρώ συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση το 2025 – από έξι δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Όσον αφορά στα έσοδα από την επίμαχη δραστηριότητα, αυτά αναμένεται να ενισχυθούν κατά 40 εκατ. ευρώ στην τετραετία, «αγγίζοντας» τα 80 εκατ. ευρώ το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα προχώρησε στην ενσωμάτωση της Iolcus Investments AIFM, με υπό διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ και ισχυρή παρουσία στο σκέλος του wealth management και στα alternative funds.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες (στα 400,4 εκατ. ευρώ το 2021,
ενώ το δ’ τρίμηνο κατέγραψε επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των 100 εκατ. ευρώ, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο) ενώ, παράλληλα, στα υπό διαχείριση κεφάλαια των χαρτοφυλακίων asset management σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 37% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από την επίμαχη δραστηριότητα «άγγιξαν» τα 65 εκατ. ευρώ το 2021, με τους τελευταίους τρεις μήνες να καταγράφεται η καλύτερη επίδοση (22 εκατ. ευρώ έναντι από 15 εκατ. ευρώ το β’ και γ’ τρίμηνο και 13 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους).

Κατά 18,7% ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Eurobank και ανήλθαν σε 456 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του δικτύου, τις χορηγήσεις δανείων και τη διαχείριση περιουσίας.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 64 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το 2021 έναντι 58 μονάδων βάσης το 2020. Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο asset management, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 72 εκατ. ευρώ πέρυσι (14 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, 18 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, 17 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο και 23 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Τέλος, όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ. ευρώ το 2021, ενισχυμένα κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των προμηθειών στον τομέα λιανικής (+9,7%) και εταιρικής τραπεζικής (+10,4%), καθώς και στις μη παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες (+13,8%).

Τα ισχυρά αποτελέσματα της ΕΤΕ αντανακλούν την έντονη ανάκαμψη που σημειώθηκε στις εκταμιεύσεις δανείων, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα γενικότερα, με αιχμή του δόρατος τις προμήθειες από τα ψηφιακά κανάλια (+25,8%), τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης (+15,4%) και τις κάρτες (+9,2%).

Διαβάστε ακόμα: 

JPMorgan: Πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη η οικονομική ύφεση – Οι επενδυτικές προτάσεις 

Απελαύνονται 12 Ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα (Upd) 

ΕΕ και ΗΠΑ ανακοινώνουν τον 5ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει