Το θετικό momentum που έχουν δημιουργήσει, τόσο οι εξαιρετικές οικονομικές τους επιδόσεις, όπως αυτές περιγράφονται και στις αναλύσεις των διεθνών Οίκων, όσο και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που, βέβαια, φέρει ως προυπόθεση την κυβερνητική σταθερότητα, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, βγαίνοντας στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών.

Μόλις χθες, Τρίτη, η Alpha Bank κατάφερε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσα από την έκδοση senior preferred ομολόγου, αξιοποιώντας την ιδιαίτερα θετική αποδοχή του νέου στρατηγικού της πλάνου από την επενδυτική κοινότητα (μετά το Investor Day προ ημερών), αλλά και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι προσφορές ήταν τριπλάσιες έναντι του αρχικού στόχου, αγγίζοντας το 1,3 δισ. ευρώ, με το κύριο μέρος της έκδοσης να τοποθετείται σε διαχειριστές κεφαλαίων (56%), τράπεζες και wealth management (συνδυαστικά 36%). Τα 3/4 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της τράπεζας και της χώρας, εν όψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε τελικά στο 7% – από 7,25% αρχικά – και το κουπόνι στο 6,875%. Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη έκδοση της τράπεζας σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών (σ.σ. είχε ακολουθήσει τον περασμένο Φεβρουάριο η έκδοση ενός τίτλου Additional Tier 1, με την Alpha Bank να αντλεί 400 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 11,875%) και η πέμπτη έκδοση senior preferred που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και το 2022, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με τον στόχο MREL να τίθεται στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) έως το 2026.

«Παράθυρο ευκαιρίας» αναζητά από την πλευρά της και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία «μετρά» μόλις μία έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας το 2022, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 8,25% και διάρκεια 4,2 έτη. Όπως είχε επισημάνει η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αναθεωρημένων στόχων με ορίζοντα το 2025, πρόθεση είναι η έξοδος στις αγορές εντός του 2023, για την άντληση ποσού έως 500 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της για το 2025 είναι το 23,75% επί της συνολικής έκθεσής της σε ρίσκο.

Σε πρώτο πλάνο θέτει τις ομολογιακές εκδόσεις και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τον δείκτη MREL του Ομίλου να διαμορφώνεται στα τέλη του περασμένου Μαρτίου σε 21,8% και την ελάχιστη απαίτηση του Ιανουαρίου του 2024 να ανέρχεται σε 22,7%. Όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο στόχο, αυτός τίθεται στο 26,79% των RWAs. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη της τράπεζας, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023, είναι η έκδοση τίτλου – senior ή Tier 2 – προς το τέλος του 2023 – αρχές του 2024. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΤΕ προχώρησε πέρυσι σε δύο εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας: μία πενταετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και μία διάρκειας 4,5 ετών, ύψους 200 εκατ. λιρών Αγγλίας, με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την ΕΤΕ 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων).

Τέλος, όσον αφορά στη Eurobank, αυτή είναι η μοναδική από τις συστημικές που έχει ήδη πιάσει τον εφετινό στόχο MREL, ολοκληρώνοντας το 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023 τρεις εκδόσεις: οι δύο ήταν ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,69% και μεσοσταθμική διάρκεια 4,4 έτη και η τρίτη ήταν ομόλογο Tier 2, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10%. Ήδη, πάντως, η διοίκηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές προς το τέλος του τρέχοντος έτους – αρχές 2024, δεδομένου ότι τα κεφάλαια MREL πρέπει να ενισχυθούν κατά 27,4% έως το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), άλλωστε, η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την αποπληρωμή του δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

ΟΔΔΗΧ: Προσφορές 1,23 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 25ετούς ομολόγου – Κάτω του 4% η τελική απόδοση

Οι επιβάτες μίλησαν: Αυτές είναι οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες για το 2023 – H θέση της Aegean

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Έλεγχος του πληθωρισμού για να σταματήσουν οι αυξήσεις στα επιτόκια (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ