Οι θετικές προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο οδηγούνται τόσο από την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων μέχρι τώρα αλλά και από τα πολλά υποσχόμενα νέα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν να παρουσιάσουν οι τράπεζες για τα επόμενα 3 χρόνια, εξηγεί η NBG Securities.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να είναι η κορυφαία επιλογή του τομέα κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς η χρηματιστηριακή βλέπει μια πιο πειστική επιλογή κινδύνου- απόδοσης σε περίπτωση που το επιχειρηματικό σχέδιο εφαρμοστεί όπως παρουσιάστηκε. Η νέα τιμή στόχος είναι τα 3,90 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν. Για την Alpha Bank, η νέα τιμή στόχος είναι τα 1,9 ευρώ και για τη Eurobank τα 1,70 ευρώ ανά μετοχή από 1,40 ευρώ πριν.

«Με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν προβεί σε σημαντική πρόοδο στην ποιότητα του ενεργητικού τους, έχoντας βελτιώσει τη ρευστότητα και τη θέση χρηματοδότησης, έχοντας επιτύχει υγιή επίπεδα κεφαλαίων, αποθέματα ασφαλείας και αύξηση της κάλυψης, στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, τη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στο να επιστρέψουν αξία στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, έχοντας κερδίσει 34% και 61% τους τελευταίους 3 μήνες και φέτος, αντίστοιχα και διαπραγματεύονται τώρα 0,5-0,7 φορές την εσωτερική αξία του 2024, με πιθανή περαιτέρω ανοδική δυναμική, κατά την άποψή μας. Επαναδιατυπώνουμε την αξιολόγηση Outperform τόσο για τα θεμελιώδη όσο και τις αποτιμήσεις τους. Προτιμούμε όλες τις τράπεζες υπό την κάλυψή μας για διαφορετικούς λόγους, καθώς πιστεύουμε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά των τραπεζών αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές-στόχους αντανακλούν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιχειρηματικά σχέδια», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

Φιλόδοξοι αλλά εφικτοί στόχοι που τίθενται στα επιχειρηματικά σχέδια

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια για το 2023-25, θέτοντας φιλόδοξους στόχους σε όλα τα μέτωπα. Όλες στοχεύουν στην επέκταση των καθαρών δανείων τους κατά 4% μέχρι το 2025, εκμεταλλευόμενες την οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από έργα και επενδύσεις. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει τα έσοδα σε άνοδο, παρά το κόστος αποπληρωμής του TLTRO και το κόστος των καταθέσεων.

Τέλος, μετά από χρόνια υψηλών προβλέψεων, τα υγιή δανειακά βιβλία των τραπεζών επιτρέπουν να μειώσουν το κόστος κινδύνου, στηρίζοντας περαιτέρω την κερδοφορία. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, φέρνοντας την αποτίμησή τους πιο κοντά στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ένα φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα θα στηρίξει την απόδοση των μετοχών των τραπεζών, καθώς μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν αλματώδη άνοδο 14% κατά μέσο όρο και υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 2,7%. Για τις δεύτερες εκλογές, ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, με χαμηλούς κινδύνους όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, καθυστερήσεις ή/και μια ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική θα αποτελέσει αναμφίβολα θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες.

«Η Ελλάδα θα επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα και αυτό συνιστά έναν ακόμη θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας ενδεχομένως σε μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους. Το ίδιο ισχύει για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, αναδεικνύοντας την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών τους. Τέλος, το μέρισμα και η διανομή του θα λειτουργήσει επίσης ως ένδειξη της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα», καταλήγει η NBG Securities.

Διαβάστε ακόμη

Ημέρα «Φορολογικής Ελευθερίας» η 21η Ιουνίου: Μισό μήνα κέρδισαν οι φορολογούμενοι

Η επόμενη ημέρα με σταθερή κυβέρνηση – Επενδυτική βαθμίδα μέχρι το φθινόπωρο (pics)

Δεξαμενόπλοια: Πώς οι γεωστρατηγικές κινήσεις Κίνας – ΗΠΑ – Νιγηρίας – Αράβων επηρεάζουν τους ναύλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ