Το τελευταίο… μίλι στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων καλούνται να διανύσουν οι τράπεζες, υλοποιώντας ένα σχέδιο τριών σημείων που θα τους επιτρέψει να μειώσουν περαιτέρω το απόθεμά τους, το οποίο, ωστόσο, κόντρα στα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank που δημοσιεύουν αύριο, Τρίτη τις επιδόσεις 9μήνου 2023), το προβληματικό στοκ διατηρήθηκε στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα, με τις διοικήσεις να παραμένουν alert, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό διάστημα, χωρίς, ωστόσο, να ανησυχούν ιδιαίτερα. Πιο αναλυτικά, το απόθεμα της Alpha Bank διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 2,7 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να απαρτίζεται από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ιδιωτών με εξασφαλίσεις, καθώς τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 50% του συνόλου), ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση (45% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, το στοκ «άγγιξε» το γ’ τρίμηνο του 2023 τα δύο δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 300 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 100 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν το απόθεμά τους κατά 3,1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, προχωρούν με το σχέδιό τους που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1ον) Οργανικά και μη μέσα: Οι ρυθμίσεις, η θεραπεία, οι διαγραφές (σ.σ. τουλάχιστον στις περιπτώσεις, όπου δεν διαφαίνεται πιθανότητα αποπληρωμής), αλλά και οι ρευστοποιήσεις είναι μερικά από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά πως από τα συνολικά δύο δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια:

  • Σχεδόν τα μισά από τα 600 εκατ. ευρώ που είναι καταγγελμένα θα αντιμετωπιστούν με ρυθμίσεις/ρευστοποιήσεις.
  • Υποθέσεις, ύψους 250 εκατ. ευρώ από τον «κουβά» των 900 εκατ. ευρώ που δεν έχουν καταγγελθεί και εμφανίζουν καθυστέρηση πάνω από μία ημέρα θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τα μέσα του 2024.
  • Τα 300 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν μηδενική καθυστέρηση θα έχουν «θεραπευθεί» σε διάστημα 12 με 18 μηνών.

2ον) Πωλήσεις: Παρά το διεθνές περιβάλλον, οι εγχώριες τράπεζες συνεχίζουν τις πωλήσεις. Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank «τρέχει»:

Project Sky: Πρόκειται για κυπριακό χαρτοφυλάκιο µη εξυπηρετούμενων δανείων, επενδυτικών ακινήτων, ακινήτων από πλειστηριασμούς και θυγατρικών εταιριών ειδικού σκοπού που κατέχουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η τράπεζα ήρθε σε συμφωνία με την Cerberus Capital Management L.P. Ωστόσο, δάνεια, καθαρής λογιστικής αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ, δεν περιλήφθηκαν στο χαρτοφυλάκιο που μεταβιβάστηκε λόγω επιχειρησιακών και λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους μεταβίβασης των επίμαχων δανείων στον επενδυτή το συντομότερο δυνατό.

Project Hermes: Αφορά σε μεικτό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών μεγάλων εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, συνολικής καθαρής λογιστικής αξίας, ύψους 226 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έκλεισε συμφωνία με τις Fortress και Davidson Kempner. Από τη συναλλαγή πώλησης, όμως, εξαιρέθηκαν συγκεκριμένα δάνεια, λογιστικής αξίας 12 εκατ. ευρώ (Hermes tail), τα οποία παρουσιάζουν λειτουργικές και επιχειρηματικές ιδιαιτερότητες. Για τα εν λόγω δάνεια εξετάζεται με τους επενδυτές ο βέλτιστος τρόπος μεταβίβασής τους ως το τέλος του 2023.

Χαρτοφυλάκιο Leasing: Στα τέλη του περυσινού Ιουνίου η τράπεζα ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης του χαρτοφυλακίου στον ενδιαφερόμενο επενδυτή (σ.σ. την Bain) με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται όταν προχωρήσει ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Leasing Α.Ε.. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το κλείσιμο του deal το β’ εξάμηνο του 2024, με τη λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου να διαμορφώνεται σε περίπου 51, 5 εκατ. ευρώ.

Λοιπά δάνεια: Πρόκειται για µεµονωµένα δάνεια που δεν ανήκουν σε κάποια συναλλαγή, λογιστικής αξίας 18 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί:

Project Delta: Πρόκειται για ένα ρουμανικό χαρτοφυλάκιο, λογιστικής αξίας την 30η Σεπτεμβρίου 2023, ύψους 36 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2024.

Λοιπά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – αποτελούμενα από δάνεια και λοιπές απαιτήσεις – λογιστικής αξίας πέντε εκατ. ευρώ. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2024.

3ον) «Ηρακλής»: Την εκ νέου ενεργοποίηση του «Ηρακλή» αναμένουν οι τράπεζες, προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος (Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τρ. Πειραιώς, αλλά και το Solar, το διατραπεζικό project που προσφάτως ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία με τη Waterwheel Capital), αλλά και τυχόν νέες, εφόσον, βέβαια, οι προϋποθέσεις είναι συμφέρουσες.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)

Βιτάλι Μπορίσοφ: «Τo Elounda Hills είναι το όνειρο και το έργο της ζωής μου»- Εκκίνηση εργασιών με τη μαρίνα (pic)

Γιάννης & Θεόδωρος Αναστασίου (CAVINO): Το ντιλ για το Μπαμπατζίμ και οι νέες επιδόσεις ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ