Μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» ανοιγμάτων έξι μήνες νωρίτερα του αρχικού στόχου πέτυχε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Alpha Bank, μειώνοντας το προβληματικό στοκ κατά 89% μέσα σε μία πενταετία μέσα από την ολοκλήρωση 13 συναλλαγών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2022, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2% η τράπεζα γυρίζει σελίδα στο θέμα της μείωσης των «κόκκινων δανείων».

Η πρόοδος επιβεβαιώνεται από τη συντριπτική διαφορά του δείκτη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2017 βρισκόταν στο 51,7%, με συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ύψους 29,3 δισ. ευρώ.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Alpha Bank κατάφερε να μειώσει αυτό το ποσό κατά 89%, σε 3,2 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προχώρησε σε τιτλοποιήσεις, ύψους 13,3 δισ. ευρώ και πωλήσεις, ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση μέσω οργανικών ενεργειών «άγγιξε» τα 4,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει 13 συναλλαγές, ύψους 23,7 δισ. ευρώ, από το 2017 μέχρι σήμερα. Τα δύο τελευταία έτη ήταν καθοριστικά, καθώς το 2021 ολοκληρώθηκαν συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης ΜΕΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2022 δρομολογήθηκαν επιπλέον συναλλαγές, συνολικού ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Αυτές οι συναλλαγές, με πλέον εμβληματική το Project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, το 2021, στάθηκαν καταλυτικές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη ήδη στο β’ τρίμηνο του 2022, ταχύτερα, δηλαδή, κατά έξι μήνες από ό, τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό. «Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο CEO της Alpha Bank, υπενθυμίζοντας την πρόθεση για περαιτέρω μείωση του σχετικού δείκτη, στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις, ο CFO της τράπεζας, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε πως αυτές δεν αντικατοπτρίζονται στα βιβλία, εστιάζοντας στα στοιχεία αφενός, για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αφετέρου, για την ανεργία, τους μισθούς και τις καταθέσεις. «Το παρελθόν δεν εγγυάται το μέλλον», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες εισροές νέων «κόκκινων» δανείων ή μετάπτωση υφιστάμενων στο στάδιο 3.

Πιστωτική επέκταση: Έχει ήδη επιτευχθεί το 73% του ετήσιου στόχου

Το 73% του στόχου για πιστωτική επέκταση που είχε τεθεί για το σύνολο του 2022 έχει πετύχει η Alpha Bank, με την εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση για το α’ εξάμηνο να διαμορφώνεται στα 700 εκατ. ευρώ, με μεγάλες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών κυρίως δανείων.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,6 δισ. ευρώ από 27,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις (στα 19 δισ. ευρώ έναντι, καταγράφοντας αύξηση 44% εν συγκρίσει με τα τέλη του 2018) και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων ιδιωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, οι νέες εκταμιεύσεις αναμένεται να «αγγίξουν» τα 2,7 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ. «Με βάση την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους εκτιμώ ότι θα είναι αυξημένες κατά 500 εκατ ευρώ από τον αρχικό στόχο», σημείωσε, για να προσθέσει: «Προς ώρας δεν παρατηρείται αναβολή επενδυτικών σχεδίων. Για το 2023 είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν θα συνεχιστεί η ίδια δυναμική», σχολίασε ο κ. Ψάλτης.

Όσον αφορά στο επιτοκιακά έσοδα, αυτά επωφελούνται από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς μειώνεται η επίπτωση από την εξυγίανση του ισολογισμού. Ειδικότερα, μέσα από επιλεκτικές επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας αξιόγραφα, το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% σε ετήσια βάση – από 25 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2022. Συνολικά, η αυξητική ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

Μέρισμα

Σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) 6% για το τρέχον έτος παραμένει η Alpha Bank, έχοντας επιτύχει στο β’ τρίμηνο RoTBV 8,6% έναντι 9% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, σε ποσοστό 20% με 30%.

MREL

Σε συζητήσεις με τον SRB, όσον αφορά στις εκδόσεις MREL, βρίσκεται η τράπεζα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο επόπτης καταλαβαίνει τις συνθήκες. Εμείς, ωστόσο, κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές».

Διαβάστε ακόμη:

Κόντρα στο διεθνές κλίμα το Χρηματιστήριο – Έφθασε μία ανάσα από τις 870 μονάδες, νέο άλμα στις τράπεζες

«Μαγνήτης» οι αμερικανικές εταιρείες για τους Κινέζους επενδυτές – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ταϊβάν – Κίνα: Νέα πηγή ανησυχίας στις αγορές – Στα «καταφύγια» σπεύδουν οι επενδυτές