Τράπεζες

Wood: Σημαντική άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες μετά τον Covid

  • Δημήτρης Παφίλας


Αναλυτικά οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι - Η ανάλυση της Wood Company εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου – Προτιμώμενες οι Eurobank – Εθνική

Όλες οι ελληνικές τράπεζες, γράφει η Wood, έχουν σημαντικά περιθώρια άνοδου στο βασικό σενάριο, και θα αποφύγουν τις αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η κερδοφορία θα επανέλθει σταδιακά από το 2022.

“Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν και θα επαναξιολογηθούν σημαντικά μόλις η πανδημία τελειώσει” τονίζει η Wood Capital.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να ειναι επιλεκτικοί. Οι προτιμώμενες μετοχές είναι η Eurobank με σύσταση αγοράς και τιμή – στόχο 0,70, η Εθνική με σύσταση αγοράς και τιμή – στόχο 2 ευρώ λόγω των χαμηλότερων δεικτών NPES, τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης και την καλύτερη ορατότητα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE)

Eurobank (σύσταση αγορά, τιμή στόχος 0,70)

H μετοχή παραμένει για την Wood η πιο προτιμώμενη επιλογή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πιστεύουμε, αναφέρει η Wood ότι μπορεί να διαχειριστεί το κτύπημα απο τον Covid- 19, παρά την αρνητική επίδραση στην κερδοφορία για την περίοδο 2020 -2021. Στις προηγούμενες αναλύσεις, η Wood υπέθετε καθαρή κερδοφορία 450 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του project Cairo. Τώρα αναφέρει η Wood αυτό θα μεταφερθεί το 2022. Ενας ρυθμιστής – κλειδί για την Eurobank είναι η μείωση του Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ΝPE μετά το project Cairo. (Σύμφωνα με τις αναφορές στον τύπο, η τελική συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαϊου. Έτσι, η Τράπεζα έχει εισέλθει στην κρίση με ένα Δείκτη Npe 16% και ένα δείκτη κάλυψης των NPE 57%, τον καλύτερο μεταξύ των ανταγωνιστών της).

Εθνική Τράπεζα (σύσταση αγορά, τιμή – στόχος 2,10 ευρώ)

Η δεύτερη προτιμώμενη επιλογή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα είναι η Εθνική. H Wood λέει, ότι της αρέσει ο ισχυρός δείκτης κάλυψης των ΝPE (53%, πάνω από Alpha και Πειραιώς ), συμπαγές κεφάλαιο ( TCR 17,1% εξαιρουμένων των κερδών 500 εκατ. ευρώ από το swap
των ομολόγων) και τεράστια έσοδα trading για το 2020 (800 εκατ.ευρώ), που επιτρέπει την εμπροσθοβαρή μείωση των NPE ή την προληπτική στάση στις ζημιές του Covid-19 δίχως να ενεργοποιηθούν τα DTC. Πιστεύουμε αναφέρει η Wood, ότι η πιθανότητα της αύξησης κεφαλαίου είναι μακρινή. Γι αυτό βλέπουμε την αποτίμηση ( Δείκτης P/bv 0,21 φορές το 2020 ) ως φθηνή

Alpha bank (σύσταση διακράτηση, τιμή στόχος 1 ευρώ)

Το πλεονέκτημα-κλειδί για την Alpha bank είναι οι καλύτεροι κεφαλαικοί δείκτες (με TCR 19%). Έτσι, πιστεύουμε αναφέρει η Wood, ότι έχει τα κεφαλαιακά αποθέματα να αντέξει τις ζημιές απο τον Covid-19, με την υποστήριξη απο τα κέρδη trading, και να αποφύγει την ενεργοποίηση των DTC, αν και τo κόστος του ρίσκου είναι υψηλότερο. Αρνητικό στοιχείο είναι η αβεβαιότητα για το project Galaxy που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή σην κερδοφορία για την Τράπεζα με ένα δείκτη κάλυψης των npe μάλλον σε χαμηλά επίπεδα του 44%. Γι αυτό λέει η Wood ότι υποβάθμισε την σύσταση της μετοχής σε διακράτηση, μέχρι να δούμε καλύτερη ορατότητα για το project galaxy (πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου). Η Wood σημειώνει ότι η υποβάθμιση (σε hold ) είναι μια παρόμοια σύσταση με αγορά, καθώς η Wood διακρίνει καλύτερη ρίσκο επιβράβευσης απο την Eurobank και Εθνικής αυτό το στάδιο. Σε απόλυτη βάση, η Wood συνεχίζει να διακρίνει σημαντική αξία στην Alpha bank, μολόνοτι υπάρχει χαμηλότερη ορατότητα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων και υψηλότερα ρίσκα εκτέλεσης στο project τιτλοποίησης.

Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση διακράτησης, τιμή – στόχος 1,90 ευρώ)

Η Wood διατηρεί την σύσταση διακράτησης στην μετοχή της Πειραιώς, παρόλο που πιστεύουμε, όπως αναφέρει, ότι είναι ικανή να αποφύγει την αύξηση κεφαλαίου ύστερα απο την βελτίωση κεφαλαίου το 2019 και νωρίτερα το 2020 (την πώληση της μονάδας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την έκδοση Tier II) και την νέα εποπτική ευελιξία στα κεφάλαια. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,09 φορές την λογιστική της αξία και 0,12 φορές λαμβάνοντας υπόψη το κεφαλαιακό “κτύπημα” στο σχέδιο της, και η μετοχή μπορεί να επαναξιολογηθεί σημαντικά, όταν οι ανησυχίες απο τον Covid -19. H Wood αναμένει περιθώρια κερδοφορίας για την επόμενη περίοδο και ζημιές αν υπολογιστεί το κόστος των ομολόγων Coco’s, ενα υψηλότερο δείκτη Npe και ένα χαμηλότερο δείκτη κάλυψης απο τον μέσο όρο του κλάδου.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Wood: Oι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν δίχως αυξήσεις κεφαλαίου