«Φρένο» στο δημόσιο σχολιασμό από τους βουλευτές του για το νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επιχειρεί να βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για σήμερα στις 11 το πρωί.

«Θα πω στους βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως ένα νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές. Η Βουλή είναι ένα σώμα, το οποίο νομοθετεί και πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντιτίθεται σε λογικές «να “παραγγέλνει” κάποιος ένα παιδί». Εάν ετίθετο κάτι τέτοιο- επισημαίνει- δεν θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.

Χθες, εν τωμεταξύ, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ News, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Όταν θες να διαπαιδαγωγήσεις μια κοινωνία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να δίνεις περιθώριο στη συνωμοσιολογία και στα άκρα -ιδιαίτερα σε μια περίοδο πριν τις ευρωεκλογές που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της Ευρώπης- ανοίγεις τον διάλογο ώριμα, ουσιαστικά, με επιχειρηματολογία,  πρώτα μέσα στο κόμμα σου και μετά στην κοινωνία. Έγινε διάλογος για να καταλάβουν οι πολίτες ότι νομοθετούμε δικαιώματα του παιδιού;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης πουλά υπευθυνότητα από τότε που έπιασε το τιμόνι της εξουσίας. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ίδιος και το κόμμα του επέλεγαν τον ακραίο λαϊκισμό σε πολλά θέματα. Για να μην θυμηθούμε τα παλιότερα με τις ταυτότητες, τις υπογραφές Καραμανλή και πως σημερινοί Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκαν θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ως προς την τοποθέτηση της Ιεραρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία έχει την άποψή της, αλλά η Βουλή νομοθετεί». Εξήγησε στη συνέχεια ότι  «μόνος υπεύθυνος να νομοθετεί και να υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η Πολιτεία» και συμπλήρωσε με νόημα ότι: «Ακούω τις απόψεις της Εκκλησίας. Άλλος όμως ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου».

Πρόταση για ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε η ΕΡΤ  να οργανώσει debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης. Η επιχειρηματολογία του έχει ως εξής: «Δεν μπορούμε να πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές, με τον κ. Μητσοτάκη να τις μετατρέπει σε ένα πολιτικό παιχνίδι για να μην απολογηθεί για τις πολιτικές επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρω αν γνωρίζει τι σημαίνουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και πως πρέπει τα κόμματά μας να υπηρετήσουν ένα σχέδιο που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη και όχι κομπάρσο επιλογών»

Ο στόχος του στις ευρωεκλογές

«Θα αγωνιστούμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ευρωεκλογές για να είμαστε ισχυρή δύναμη και προσωπικά θα αναλάβω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες,  προγραμματικού περιεχομένου και σε επίπεδο κοινωνίας, για να υπάρχει μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να αντιμετωπίσει την υπεροψία και την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας», υποστηρίζει ο κ. Ανδρουλάκης με φόντο τις ευρωεκλογές και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.  «Θα ανοίξουμε μία προγραμματική συζήτηση, ώστε να υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις. Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά μέσα από μεταγραφολογία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στην κοινωνία με πολιτικές, αγώνες, προσπάθεια και λύσεις» τόνισε περιγράφοντας τον στόχο των ευρωεκλογών και τις πρωτοβουλίες του που προτίθεται να λάβει.

Τα κόμματα δεν είναι βαλιτσάκια

Σχετικά με την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί το κόμμα τους στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε ότι: «Τα κόμματα δεν είναι βαλιτσάκια που τα παίρνεις από εδώ και τα πας παρακάτω. Τα κόμματα που έχουν βαθιές κοινωνικές ρίζες, έχουν αρχές και ιστορία. Απάντησε για αυτό και η Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ- και αυτό που επιδιώκουν και εκείνοι είναι το κόμμα μας να έχει πολύ μεγάλα ποσοστά στις ευρωπαϊκές εκλογές».

 Καλό ταξίδι στον ΣΥΡΙΖΑ!

Αναφερόμενος στη στάση του Στέφανου Κασσελάκη και το «δρόμο» που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές με το ΠΑΣΟΚ και να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση.

«Εξαρχής αντιμετώπισα τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με ευγένεια και πολιτικό πολιτισμό. Δεν είχε ανάλογη συμπεριφορά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θεωρώ ότι ήταν λανθασμένο γι’ αυτό και του απάντησα με ανάλογο ύφος. Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο. Καλό του ταξίδι. Εμείς έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο. Ο δρόμος αυτός -και το έχω πει από πριν εκλεγώ Πρόεδρος- είναι να υπάρξει ξανά ισχυρή κεντροαριστερά, προοδευτική, ποιοτική, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό. Εγώ όταν μίλησα για ανανέωση, δεν πήρα παλιούς πρωταγωνιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρω δίπλα μου. Με μεγάλη προσπάθεια, με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, έφερα στην πρωτοπορία πάρα πολλά νέα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την επιστολική ψήφο

«Έχει ξανασυμβεί κυβέρνηση να θέλει να αλλάξει εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία;» αναρωτήθηκε σχολιάζοντας τους «αντιθεσμικούς τακτικισμούς» της Κυβέρνησης με την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές και στηλιτεύοντας την περιφρόνηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά»

Σχετικά με την ακρίβεια και τις κυβερνητικές επιλογές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι είναι «πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά». Και συμπλήρωσε κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ news: «Στις τράπεζες, επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατ. για τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κερδίσει 7,5 δισεκατομμύρια και από αυτά τα 3 δισεκατομμύρια μόνο από τις χρεώσεις. Τα σούπερ μάρκετ το τελευταίο δεκάμηνο του 2023 είχαν 646 εκατ. παραπάνω κέρδη σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στο δωδεκάμηνο του 2022 τα επιπλέον κέρδη τους ήταν ένα δισεκατομμύριο σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2021. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε επί δυόμισι χρόνια ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ως ακραίος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης. Θα έλεγε ότι σε καταστάσεις κρίσεων και διεθνών αναταράξεων, η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, αλλά ρέπει στην κερδοσκοπία. Εξαρχής θα ενισχύαμε τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

«Ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ υπό όρους

Ερωτηθείς για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε θετικοί στο να υπάρξουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά με ποιότητα σπουδών και με γεωγραφικά κριτήρια, ώστε τα όποια οικονομικά οφέλη να κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ιδρυθούν όλα στην Αθήνα».

«Σε όλη την Ευρώπη τι συμβαίνει; 85% με 95% των φοιτητών είναι σε δημόσια πανεπιστήμια. Άρα, προτεραιότητα ενός προοδευτικού κόμματος είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα βάλουμε αντίβαρο την ισχυρή ενδυνάμωση με πόρους, διαδικασίες, υποδομή του δημόσιου πανεπιστημίου»  συμπλήρωσε αναδεικνύοντας ότι δεν προηγήθηκε της μεταρρύθμισης διάλογος αλλά ασκείται πολιτική μέσω non paper.

Στον απόηχο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι «η τριμελής επιτροπή, που όρισε η Νέα Δημοκρατία για την τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν. «Έρχεται, λοιπόν, το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τη μη εγκατάσταση  τηλεδιοίκησης μολονότι είχαν δοθεί ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 54 εκατομμυρίων. Το πόρισμα έχει συγκεκριμένα ονόματα, που στελέχωσαν τους επίμαχους οργανισμούς και πολιτικά πρόσωπα. Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ βάσει του εν λόγω πορίσματος καταθέτει αίτημα σύστασης προανακριτικής για να διερευνηθούν οι ευθύνες των υπουργών, η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω απ’ το ΚΚΕ και ψηφίζει εξεταστική απ’ το 1997 μέχρι σήμερα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Θετικά τα μηνύματα από το συνέδριο της JP στη Νέα Υόρκη – Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών

Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρώνει και θα υποβάλει από μόνη της η Eφορία

Μυτιληναίος: Στόχος το 30% στην αγορά ηλεκτρισμού έως το 2026 – Kοντράρει τη ΔΕΗ στα μερίδια αγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ