Τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για ασφαλείς, σύγχρονους και λειτουργικούς σιδηροδρόμους θα παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη σημερινή θεματική εκδήλωση για μια “Ανθεκτική οικονομία – Δίκαιη κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα” στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «επιστρέφει» στη γενέτειρά του και σταδιακά στην ανεπίσημη προεκλογική περίοδο για να πιάσει ξανά το νήμα της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να δώσουν προτεραιότητα στην επικαιροποίηση των προτάσεων που αφορούν στον ασφαλή εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Ωστόσο επιλέγει και την επίμονη περιγραφή των προτάσεων για την προώθηση κοινωνικής πολιτικής σε κάθε κρίσιμο πεδίο. Προς αυτήν την κατεύθυνση οργανώθηκε και η σημερινή εκδήλωση στο Ηράκλειο (είχε αναβληθεί λόγω του εθνικού πένθους) κατά την οποία παρεμβάσεις θα κάνουν επίσης οι: Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην Υπουργός και Επικεφαλής  του In Social, Δημήτρης Σπυράκος, Γραμματέας Τομέα ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Δημήτρης Αναστασόπουλος, αναπληρωτής Γραμματέας του ίδιου Τομέα.

Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι οι τράπεζες αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων, χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια αποβλέποντας σε γρήγορο κέρδος, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτυγχάνει. «Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, με ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά», υποστηρίζουν ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εισηγούνται:

-Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλείς διαδικασίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

-Αντίστοιχη προστασία της αγροτικής περιουσίας, ώστε να διαφυλαχθεί η παραγωγική δύναμη των αγροτών μας.

-Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με έμφαση στην εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.

-Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών στην αγορά του δανείου τους πριν από τη μεταβίβαση στα funds.

-Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

-Περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησής τους από τα funds.

– Όρια στην κερδοφορία των funds για βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες καθώς αγοράζουν τα δάνεια στο 15% με 20% της αξίας τους και τα πωλούν στο 80% με 90%.

-Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και λήψη μέτρων για την απάλειψη και αποτροπή των αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων των αδύναμων νοικοκυριών.

-Μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Καθιέρωση δεσμευτικών κωδίκων δεοντολογίας και εξωδικαστικών μηχανισμών ρύθμισης, με ουσιαστικά δικαιώματα και δυνατότητες προσφυγής των δανειοληπτών.

-Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους servicers με σεβασμό στα δικαιώματα των δανειοληπτών.

-Ίδρυση πανελλαδικού δικτύου για την παροχή δωρεάν εξατομικευμένων συμβουλών σε καταναλωτές για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών και την πρόληψη της υπερχρέωσης.

Διαβάστε ακόμη

Ο πανίσχυρος Σαουδάραβας που θα μπορούσε να «σώσει» την Credit Suisse

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

Prodea Investments ΑΕΕΑΠ: Θέλει να αυξήσει άμεσα τη διασπορά στο 15%, ευρύτερος στόχος το 25%