Όπως η Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι και ο Πέδρο Σάντσεθ από την Μαδρίτη διαμήνυσαν στους πολίτες της χώρας τους ότι πολλά από τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν και τις ημέρες των εορτών, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε προ ωρών το πράσινο φως στους αρμόδιους υπουργούς να προσθέσουν ελάχιστες πινελιές εξαιρέσεων στον Χάρτη για τα «απαγορευμένα» Χριστούγεννα.

Είναι πασιφανές ότι η «επιθετικότητα» και η διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης για την αντοχή του και προβληματισμό για την πιθανή αναζωπύρωση των εστιών υπερμετάδοσης κατά τις εορταστικές μέρες από την «χαλάρωση» κάποιων πτυχών του lockdown. Η Γερμανία για παράδειγμα οδεύει σε αυστηροποίηση των μέτρων και διατήρησή τους τουλάχιστον μέχρι τις 10 Γενάρη.

Η Δευτέρα της 11ης Ιανουαρίου είναι αναμφίβολα μια ημέρα «σταθμός» για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών καθώς συμπίπτει με το φινάλε της χριστουγεννιάτικης περιόδου και το άνοιγμα των σχολείων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει -και όχι τυχαία- έτοιμο σχεδιασμό για το συγκεκριμένο διάστημα, ευελπιστώντας ότι το «συντηρητικό» άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων από αυτό το Σαββατοκύριακο θα αποτρέψει το χειρότερο σενάριο και δη τις «παραμονές» της πρεμιέρας του εμβολιασμού στην χώρα μας.

Η «φιλοσοφία» την οποία δείχνει να εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου, παρότι ήταν σημαντικές οι πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους. Η επιδημιολογική κατάσταση όμως αναδεικνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων και κατά τις ημέρες των γιορτών, ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και διαρκών μετακινήσεων στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, συμφώνησαν ότι στην παρούσα φάση προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι, οι οποίοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν συμβάλει την διασπορά του ιού.

Το πλάνο που προτείνουν αφορά μεταξύ άλλων στην επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων από το Σάββατο, με σαφείς όρους και κανόνες. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι, όπως φαίνεται, κλειστά για τους καταναλωτές, αλλά θα ισχύσει το μέτρο της παραγγελίας εκ των προτέρων και εξ αποστάσεως και η παραλαβή εκτός του καταστήματος- στην είσοδό του, όπου και θα γίνεται η πληρωμή, εκτός και αν το προϊόν έχει κατά την παραγγελία.

Η μέθοδος αυτή που έχει ήδη γίνει γνωστή ως click away, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις αγορές στην δύσκολη περίοδο, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο του συνωστισμού εντός των καταστημάτων, διότι: οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα, να διαλέγουν ή να δοκιμάζουν προϊόντα παραμένοντας αρκετή ώρα μέσα σε κλειστό χώρο.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το παζλ του χριστουγεννιάτικου απαγορευτικού δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» αφού την ώρα που το πακέτο των προτάσεων έφτασε στα χέρια του Άκη Σκέρτσου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός βρισκόταν εντός της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου το τελικό πλάνο δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί μέχρι τις 11 σήμερα το πρωί, που όπως έχει προγραμματιστεί θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται για την ακρίβεια σε στάση αναμονής των αποφάσεων του πρωθυπουργού μέσα στις επόμενες ώρες. Ο κ. Πέτσας πάντως προϊδεάζοντας για τον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί, δήλωσε νωρίτερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις προκειμένου η αγορά να μην ανοίξει «με τον τρόπο που κάποιοι περιμένουν», γιατί όπως τόνισε, κανείς δεν θέλει να δει εικόνες Harrods στην Ελλάδα. «Και σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε εικόνες Μπέργκαμο», επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που τάσσεται υπέρ της προσεκτικής διαχείρισης της πανδημίας μέχρι (τουλάχιστον) την ημέρα του εμβολιασμού.

Ειδικά για το λιανεμπόριο ο κ. Πέτσας Πάντως υποστήριξε ότι εάν λειτουργήσει σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις, ενώ επανέλαβε την παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα μαζί, δύο το πολύ οικογένειες.

Το ερώτημα- η απάντηση του οποίου «κρύβεται» στην συζήτηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο- είναι αν και με ποιους κανόνες θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες τις ημέρες των. Και για το αν τροποποιηθεί ως προς το ωράριο η «κάρτα» με την απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7-10 Γενάρη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Διαβάστε περισσότερα:

H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Ελλάκτωρ: Τέλος τα ψέματα – Συγκαλείται Έκτακτη Συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου

Δύο ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτεί η EE