Δύναμη στον εργαζόμενο, αντιμετώπιση της «μαύρης» και υποδηλωμένης εργασίας, επιτάχυνση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας φέρνει, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, το εργασιακό νομοσχέδιο που προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -με δήλωσή του στο newmoney.gr- περιγράφει το «στοίχημα» προσαρμογής στις ευρωπαϊκές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις γύρω από το πεδίο της εργασίας, υπογραμμίζει τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο «Προστασίας της Εργασίας» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει προτάσεις για την βελτίωσή του, αλλά και να «σταματήσει να κάνει αντιπολίτευση με «ανεμόμυλους» και φαντασιώσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης δίνει χρόνο στη δημόσια διαβούλευση, καθώς ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εργασίας παραπέμπει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Μέχρι τότε επιδιώκει την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για το νέο «τοπίο» που διαμορφώνει στον εργασιακό χάρτη η νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ φιλοδοξεί ότι μέσω του δημόσιου διαλόγου ή και των σφοδρών αντιπαραθέσεων θα ενισχυθεί περαιτέρω η επιχείρηση ρύθμισης προβλημάτων και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην πράξη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με τη δήλωσή του στο newmoney.gr:

”Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας είναι μια καινοτόμα παρέμβαση στην αγορά εργασίας. Με νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες και νέες επιλογές για τους εργαζομένους. Με έμφαση στο πιο μεγάλο πρόβλημα που είναι η «μαύρη» και η υποδηλωμένη εργασία και με συνδυασμό μέτρων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με ρυθμίσεις για την ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις νέες μορφές εργασίας.

Γι’ αυτό: Εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα είναι το βασικό εργαλείο για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αναβαθμίζουμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Θεσπίζουμε κανόνες για την τηλεργασία και το «δικαίωμα αποσύνδεσης» του εργαζομένου. Ενισχύουμε την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η άδεια πατρότητας 14 ημερών και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Εισάγουμε μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών, διότι στόχος των απεργιών αυτών πρέπει να είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία και όχι η κοινωνία στο σύνολό της. Βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ και τερματίζουμε τις διακρίσεις στις αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών. Διευρύνουμε τη λίστα προστασίας από απολύσεις και εναρμονίζουμε τη νομοθεσία στο θέμα αυτό με όσα ισχύουν σε μια σειρά από προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε λοιπόν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο προσαρμογής στις τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής. Ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!».

Με τη σημερινή παρέμβασή του, ο Κ. Χατζηδάκης απευθύνεται ευθέως στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στα άλλα κόμματα τη αντιπολίτευσης και τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς αφενός για απαντήσει στις καταγγελίες και τις σφοδρές επιθέσεις και αφετέρου για να στείλει μήνυμα – κάλεσμα σε αναλυτικό δημόσιο διάλογο, εντός και εκτός της βουλής: ”Ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε όσα παρέθεσα προηγουμένως, έχει ανασύρει τα γνωστά τσιτάτα για «εργασιακούς μεσαίωνες» και «οδοστρωτήρες». Εκτίθενται ολοένα και περισσότερο όταν κάνουν αυτή την εκτός τόπου και χρόνου αντιπολίτευση. Όποιος έχει προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε. Ας σταματήσει όμως να γίνεται αντιπολίτευση με «ανεμόμυλους» και φαντασιώσεις!”.

Διαβάστε ακόμα:

Μαζική έξοδος στη σύνταξη το 2021

Τα «γεράκια» θέλουν να περιορίσουν το τύπωμα χρήματος

Ήρθε στην Αμερική με μόλις $10 και σήμερα είναι εκατομμυριούχος – Οι τρεις συμβουλές που δίνει