Πολιτική

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η πρώτη συμμετοχή για την Ελλάδα στο ανώτατο επίπεδο

  • newsroom


Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό δείχνει ότι η χώρα αναγνωρίζεται ως δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας

Την πρώτη της συμμετοχή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου 2021, θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  αποτελεί αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της χώρας, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Η θέση αυτή, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Λιβύη -έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και φαίνεται ότι θα μετάσχουν και οι δύο.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Μάλιστα, το κείμενο της Διακήρυξης σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης. Αν κάποια χώρα έχει ένσταση, θα πρέπει να προβάλει επιφύλαξη.

Νωρίτερα, η Toυρκία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει δια του υφυπουργού Εξωτερικών της, Σεντάτ Ονάλ, παρόλο που μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη και σε ποιο επίπεδο, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προεξοφλήσει μη συμμετοχή, με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και υποτιθέμενα του Ισραήλ, το οποίο ουδέποτε είχε προσκληθεί ή προτίθετο να μετάσχει.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες Vs Κινέζοι εφοπλιστές: Μπρα ντε φερ με 413 φορτηγά πλοία συνολικής αξίας 6,3 δισ.

Ο «λαός» του Twitter μίλησε – Ο Έλον Μασκ πούλησε μετοχές $5 δισ. της Tesla

Forbes: Η Διώρυγα του Σουέζ στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες logistics στη Μέση Ανατολή