Το ραντεβού χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα είχε δοθεί εδώ και μέρες, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί ότι παρών θα ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος για τη συγκέντρωση παλιών και νέων στελεχών της ΟΝΝΕΔ στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της ΝΔ, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Και ήταν αυτό το κάλεσμα στις γενιές των στελεχών της ΝΔ μια ευκαιρία για εσωκομματική ζύμωση, επτά μέρες πριν τις κρίσιμες κάλπες.

Τα χαμόγελα στο Σύνταγμα, πάντως, περίσσευαν. Αν συγκρίνει κανείς την εικόνα των στελεχών της ΝΔ σήμερα εν σχέσει με δύο μήνες πριν, η προσδοκία της νέας νίκης έχει επενεργήσει στην ψυχολογία τους. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό, ο οποίος είναι κακός σύμβουλος στην τελική ευθεία πριν την κάλπη. «Ξέρουμε ότι θα είμαστε νικητές, αλλά θέλουμε να είμαστε νικητές με μεγάλη διαφορά», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον σύντομο χαιρετισμό του προς τα γαλάζια στελέχη, με τους παλαιότερους να ζουν πάλι τα χρόνια της νιότης τους, υπό τους ήχους ξένων τραγουδιών από τα 80’s, αλλά και των «Τραγουδιών της Γαλάζιας Γενιάς» που ακούγονταν στο Σύνταγμα, αρκετή ώρα αφού είχε αποχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον πρωθυπουργό είναι κρίσιμο το κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της ΝΔ να μην μεταφραστεί σε χαλαρότητα στην κάλπη και σε προεξόφληση του αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξορκίσει το σενάριο κάποιοι να μην ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, θεωρώντας βέβαιο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν ξανά τη ΝΔ για αυτοδύναμη κυβέρνηση σε δεύτερες εκλογές. Και αυτό γιατί, όπως το θέτει ο πρωθυπουργός, η αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές περνά μέσα από ένα υψηλό ποσοστό για τη ΝΔ στις κάλπες που έρχονται. Εξ ου και εστιάζει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο… τελευταίο 100άρι.

«Όχι» στον Ανδρουλάκη, «ναι» στους ψηφοφόρους

Στην προσπάθεια για ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης παίζει όλα τα χαρτιά του και χθες επιχείρησε ένα άνοιγμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας τους από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο έδειξε ότι λίγα έχει να συζητήσει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr