Νέα δεδομένα στο μέτωπο των μετεκλογικών συνεργασιών με ζητούμενο την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δημιουργούν τις τελευταίες ώρες οι δημόσιες τοποθετήσεις των επικεφαλής των προοδευτικών κομμάτων, καθώς η απλή αναλογική έχει μετατρέψει την κάλπη της 21ης Μαΐου σε πολυπαραγοντική εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Παρά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του ΜέΡΑ25 περί κλεισίματος των τραπεζών, αυτές όχι μόνο δεν έθεσαν τον κ. Βαρουφάκη εκτός κυβερνητικού προοδευτικού κάδρου για την Κουμουνδούρου, αλλά απεναντίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να αποκλείσει χθες a priori κανέναν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο από το σχήμα μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» την επομένη των εκλογών, ακόμη και αν ο κ. Βαρουφάκης δεν αρνείται το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία των τραπεζών, λέγοντας προς την κοινή γνώμη «τρομάξτε κι άλλο».

«Κυβέρνηση ανοχής»

Προχωρώντας τη συζήτηση για την «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» ένα βήμα παραπέρα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες για πρώτη φορά ένα παράθυρο σε κυβέρνηση ανοχής την επομένη της πρώτης εκλογικής Κυριακής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να στηριχθεί μια κυβέρνηση: είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή, είτε και με την ανοχή του». Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως υπαρκτά για το κόμμα του δύο ενδεχόμενα από το βράδυ της 21ης Μαΐου και εξής, δηλαδή τη συγκρότηση είτε “προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας” με προσκλητήριο συμμετοχής προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, είτε κυβέρνησης ανοχής έχοντας την εμπιστοσύνη κάποιων από τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Ανάμεσα στις δύο, αυτές, κυβερνητικές εκδοχές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διατύπωσε με σαφήνεια πως δεν υπάρχουν αποκλεισμοί κομμάτων ή προσώπων, καθώς «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» δυνάμει κυβερνητικό εταίρο, όπως εξήγησε, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τελευταίος παρουσίασε ως μέρος του προεκλογικού του προγράμματος ένα παράλληλο ψηφιακό σύστημα συναλλαγών με την κωδική ονομασία «Δήμητρα», επαναφέροντας εκ νέου στο δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, για δεύτερη φορά μετά το 2015, αλλά και της προσφυγής σε ένα άλλο νομισματικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr