Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Βαθιά στην άνοιξη του 2027 έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εθνική κάλπη. Από σήμερα, όμως, θέλει η ΝΔ να τρέχει σαν οι εκλογές να είναι αύριο.

Αυτή είναι η καθαρή αίσθηση που έμεινε στους βουλευτές μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και το τελευταίο μέτρο της συνταγματικής της θητείας, με τον εκλογικό ορίζοντα να μετακινείται ακόμη και προς τα τέλη της άνοιξης, αλλά η πολιτική μηχανή μπαίνει ήδη στην τελική ευθεία.

Στρατηγική μιας κάλπης

Ο πρωθυπουργός έκλεισε ξανά κάθε παράθυρο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Δεν θα κουραστώ να το λέω: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία», είπε, χωρίς όμως να αφήσει στους βουλευτές την πολυτέλεια μιας μακράς αναμονής. Το μήνυμα ήταν διπλό: κάλπη αργά, εκλογικός ρυθμός από τώρα.

Και το πολιτικό πλαίσιο μπήκε με μία φράση που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να συνοδεύει ολόκληρη τη διαδρομή έως τις εκλογές: μία κάλπη, μία Κυριακή, καμία δεύτερη ευκαιρία. «Η Κυριακή είναι μία και μοναδική. Δεν υπάρχουν δοκιμαστικές Κυριακές διαμαρτυρίας, ούτε πρόβα τζενεράλε με δήθεν μηνύματα, ούτε περιθώρια για ρίσκα καταστροφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας από τώρα στο στόχαστρο τη χαλαρή ψήφο και τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες μπορούν να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα και να αποφασίσουν αργότερα.

Ατζέντα 2030 και Γιαμάλ

Η φράση αυτή αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο εκλογικό δίλημμα της ΝΔ. Η επόμενη ημέρα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκει τον ίδιο να μεταφέρει αμέσως το βάρος από την κομματική συσπείρωση στα έργα και στην οικονομία. Σήμερα παρουσιάζει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, με συνολική δύναμη πυρός 17,1 δισ. ευρώ μετά την υπερδέσμευση.

Η σύνδεση είναι ευθεία. Μετά το μήνυμα προς βουλευτές και υπουργούς ότι πρέπει να κινηθούν σαν οι εκλογές να βρίσκονται μπροστά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τον χάρτη των παρεμβάσεων με τις οποίες θα επιχειρήσει να γεμίσει πολιτικά τον χρόνο έως το 2027. Το πρόγραμμα κοιτάζει μέχρι το 2030. Ο πρώτος λογαριασμός, όμως, θα γίνει στην κάλπη.

Το σχέδιο για τη διαδρομή έως τις εκλογές αποτυπώθηκε τελικά μέσα από την ποδοσφαιρική αναφορά στην Ισπανία και στον Γιαμάλ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία ομάδα που θέλει να έχει την κατοχή της μπάλας, να κρατά την πρωτοβουλία των κινήσεων, να διαθέτει φυσική κατάσταση για τον μαραθώνιο και ψυχραιμία απέναντι στο σκληρό παιχνίδι.

«Όταν έχεις την μπάλα, εσύ θα βάλεις γκολ», είπε, για να καταλήξει ότι «οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ».Ήταν ένα μήνυμα που από αρκετούς βουλευτές, ξεπερνούσε κατά πολύ το ποδόσφαιρο. Ο Γιαμάλ μπορεί να τραβάει τους προβολείς, αλλά καμία ομάδα δεν κερδίζει μόνο με έναν παίκτη.

Όπως το εξηγούσε ένας εξ’αυτών στο newmoney, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τη ΝΔ να φτάσει στην κάλπη χωρίς προσωπικές στρατηγικές, χωρίς μοναχικές διαδρομές και χωρίς στελέχη που παίζουν για τη δική τους εξέδρα.

Τα μηνύματα

Πριν περάσει στα έργα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα μέτωπα για την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρέθηκε στον πυρήνα τόσο της πρωτολογίας όσο και της δευτερολογίας του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περνά από την άμυνα στην αντεπίθεση.

Στην πρώτη του τοποθέτηση έβαλε στο κάδρο την αντιπολίτευση για την πολιτική εκμετάλλευση των υποθέσεων, στη δευτερολογία του, όμως, το μήνυμα είχε κυρίως εσωτερικό αποδέκτη. «Είμαστε μια γροθιά», είπε προς τους βουλευτές, προσθέτοντας ότι όσα συνέβησαν σε εκείνους θα μπορούσαν να έχουν συμβεί σε οποιονδήποτε. Έσπευσε, πάντως, να τραβήξει μία καθαρή γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται εκεί για να συγκαλύψει οποιαδήποτε παρανομία.

Για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση, δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό του για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν. Η θέση που εξέφρασε ήταν ότι ο θεσμός δεν αμφισβητείται, αλλά κάθε εισαγγελική αρχή κρίνεται από το αποτέλεσμα, από τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων και από το εάν οι κατηγορίες αντέχουν τελικά στη δικαστική διαδικασία.

Στο πολιτικό μέτωπο, τα πυρά στράφηκαν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να προκαταλάβει τους συσχετισμούς της επόμενης Βουλής και να μετατρέψει τη διαδικασία σε εργαλείο μικροκομματικής τακτικής.

Διαβάστε ακόμη 

Ελ. Βενιζέλος: Η απευθείας σύνδεση Αθήνας- Ινδίας… απογειώνει τη ζήτηση – Αύξηση 28% παρά την κρίση στη Μ. Ανατολή

«Ανακαινίζω 2026»: Οι δύο αλλαγές που ανοίγουν την πόρτα σε χιλιάδες νέους δικαιούχους

Το μεγάλο όνειρο του Ζαν Μοντέρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα