Στις διαρκείς διαβουλεύσεις με τους κορυφαίους «παίκτες» της Ευρώπης προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να «κλειδώσει», μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, μια στιβαρή ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως εξήγησε και από το Φόρουμ των Δελφών, ετοιμάζει πλάνο και για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πατήσουν την κρίσιμη ώρα το κουμπί για την εφαρμογή των προτάσεων που επεξεργάζεται και θα ολοκληρώσει- σύμφωνα με πληροφορίες- η Κομισιόν στις 18 Μάη. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση και έχει διαδοχικές επικοινωνίες με άλλους κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης και παράγοντες της Κομισιόν. Κυβερνητικά στελέχη στέκονται για παράδειγμα στην ανοιχτή γραμμή με την καγκελαρία για την διαμόρφωση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού σεναρίου, όπως και στο διάλογο που είχε την περασμένη Πέμπτη στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης με την αρμόδιο Επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον.  «Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση», είπε χαρακτηριστικά στην κυρία Σίμσον ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητώντας από την Κομισιόν ουσιαστική αντίδραση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Στο τετ-α-τετ  στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στην αρμόδια Επίτροπο  ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αφοσιωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής βιωσιμότητας και επέμεινε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια από τις προτάσεις που άλλωστε έχει ήδη υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφορά στην άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. «Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, θα επιβάλλουμε τεράστιο οικονομικό βάρος στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις μας. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και το έχουμε ήδη συζητήσει σε επίπεδο Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα». Τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση; «Τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γκρίζο αποτύπωμα μιας μη ευρωπαϊκής λύσης αυτήν την στιγμή. Εάν συμβεί αυτό- εκτιμά ο Κ. Μητσοτάκης- θα επιτραπεί από τις ηγεσίες της Ευρώπης στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. «Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, που θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες», είπε συμπληρώνοντας την περιγραφή της κατάστασης και τις δυνατότητες παρέμβασης από την Ευρώπη στην βάση των βημάτων που έγιναν για την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πριν από δύο χρόνια.

Τότε ήταν πράγματι ένας από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έστειλαν μια επιστολή στους επικεφαλής της Κομισιόν, ζητώντας την δημιουργία ενός «εργαλείου» όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρότασή του συνάντησε αρχικά την ισχυρή αντίσταση ακόμη και από χώρες όπως η Γερμανία, αλλά στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε και ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσων αποφάσεων για την στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής. «Θεωρώ ότι η ίδια επιτακτική ανάγκη υπάρχει και τώρα. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί και πάλι, με κάποιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει μια λύση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικά Ευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από τους Δελφούς, εστιάζοντας στα αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αυτά τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας ή προς άλλα κράτη-μέλη για την προσφυγική κρίση- υπάρχουν χώρες, όπως η Πολωνία, που έχουν υποδεχθεί μέχρι σήμερα περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη για την διαχείριση της κατάστασης. Σε κάθε άλλη περίπτωση -της μη ευρωπαϊκής λύσης- η προοπτική που εξετάζεται και σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι το κάθε κράτος-μέλος να προχωρήσει με το δικό της σχέδιο κρατικής παρέμβασης. Οι πρώτοι υπολογισμοί παραπέμπουν σε επιβάρυνση κατά 2-4 δις ευρώ του προϋπολογισμού για 12 μήνες.

Το «φόντο» των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αναγκαίας διαχείρισής τους ενισχύει κατά κάποιους και την εκ νέου δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Όμως, όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, «οι πρόωρες εκλογές είναι προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού» κι ότι παρά τις ραγδαίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι το φετινό τουριστικό καλοκαίρι στην χώρα θα είναι εξαιρετικά δυνατό και αποδοτικό- υποστηρικτικό της ελληνικής οικονομίας και του γενικότερου κλίματος.

Διαβάστε ακόμη:

Η οικογένεια που πλούτισε χάρη στον πόλεμο και τον πληθωρισμό

Γαλλικές εκλογές: Πρωταγωνιστής η αβεβαιότητα – Φαβορί ο Μακρόν να σπάσει την «κατάρα» και να επενεκλεγεί

Φυσικό αέριο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανασταίνει» και «πεθαμένα» LNG projects