Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε σήμερα στο υπουργείο, τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου ‘Αμυνας.

‘Οπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε αναφορικά με τη συνάντηση, ότι στο επίκεντρο τίθεται «μια σειρά θεμάτων» και «συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας».

«Πρόκειται», εξήγησε, «για θέματα μείζονος σημασίας και βεβαίως οι πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έχουν ως κύριο γνώμονα και κατεύθυνση τα συμφέροντα Ασφάλειας και ‘Αμυνας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και μάλιστα, «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν αφενός μεν η τεχνολογική εξέλιξη και αφετέρου οι περιφερειακές απειλές υπογραμμίζουν την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

«Στη γειτονιά μας», είπε, «διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν. Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς και καταπάτηση κανόνων του διεθνούς δικαίου».

«’Αρα, οι προκλήσεις αυτές τονίζουν την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Κανένας μας δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι θα ενημερώσει τον Επίτροπο Breton «για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο βεβαίως θα έχει κύριο ρόλο στη συνεργασία με την Επιτροπή».

Αναγνώρισε «τον ηγετικό ρόλο του επιτρόπου Μπρετόν, στην κοινή μας προσπάθεια για μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «στην προσπάθειά του, ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Πολωνού πρωθυπουργού για την δημιουργία κοινού θόλου αεράμυνας, μιας προσέγγισης που αντιμετωπίζει ριζικά την ανάγκη όλων των χωρών της Ευρώπης να έχουν λύσεις στα προβλήματα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, τόνισε αναφερόμενος στον υπουργό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, «ότι βαδίζουμε εξαιρετικά καλά, μαζί με εσάς και τους κλάδους σας, στα ιδιαίτερα σημαντικά θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη

Πατάνε φρένο τα IPOs στην Ευρώπη μετά τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις – Προβληματισμός στους επενδυτές

Goldman Sachs: Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στη Γαλλία (γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για το ακίνητο Λαϊνόπουλου και άλλα «βαριά σφυριά»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ