Πολιτική

Handelsblatt: Μητσοτάκης, Μακρόν και Ντράγκι υπέρ της χαλάρωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας

  • newsroom


«Στην Αθήνα γίνεται λόγος για ‘Συμμαχία του Νότου‘», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα

«Οι χώρες της νότιας Ευρώπης ποντάρουν στην οικονομική ανάπτυξη μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Την ίδια ώρα, όμως, εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος. Πόσο θα αντέξει η ευρωζώνη;».

Τα παραπάνω αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο με τίτλο «Το χρέος βαραίνει τις οικονομίες στον ευρωπαϊκό νότο»: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα συγκεντρώνουν περισσότερο από το 60% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η DW, το ελληνικό δημόσιο χρέος αγγίζει πλέον το 210% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς, το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το γαλλικό, φθάνοντας τα 2,7 τρισεκατομμύρια.

«Αναλυτές εξαίρουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει, παρά την πανδημία, πιστή στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει η Handelsblatt.

«Παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία στην Αθήνα, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι ομόλογοί του από τη Γαλλία και την Ιταλία τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι το 2022. Μάλιστα, στην Αθήνα γίνεται λόγος για ‘Συμμαχία του Νότου‘», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη

HSBC: Ανάπτυξη πάνω από τη δυναμική αλλά και κίνδυνοι από έλλειμμα και χρέος

Πώς γίνονται αφορολόγητες οι μεταβιβάσεις χρημάτων προς κάθε συγγενή

Σοκ για μεσαία τάξη και ανάπτυξη φέρνει η ακρίβεια – Ποια μέτρα στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση